Ga naar de inhoud
'Waar zijn we mee bezig?'

11-jarige verliest oog en hand door vuurwerk: 'Waar zijn we mee bezig?'

De 11-jarige jongen raakte zwaargewond door vuurwerk. Foto ter illustratie. Beeld © Jaco Klamer

Een 11-jarige jongen is gisteren zwaargewond geraakt door vuurwerk. Zijn hand met al zijn vingers moest worden geamputeerd en zijn rechteroog moest door een oogarts verwijderd worden. "Het is een zeer triest verhaal", laat een woordvoerder van UMC Utrecht weten.

"Het is 23.00 uur op 31 december 2022 als mijn collega en ik boven de volledig ontplofte hand van een 11-jarig jongetje zitten", schrijft pediatrisch plastisch chirurg Emma Paes van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht op LinkedIn.

Incidenten
Lees ook:
Incidenten jaarwisseling op een rij: geweld, vuurwerkgewonden en branden

Volgens Paes was amputatie van de hand met alle vingers de enige optie. "Hij houdt een stomp tot zijn pols over", schrijft ze. Het rechteroog van het jongetje was zodanig beschadigd dat het door een oogarts moest worden verwijderd.

Pijn en verdriet

"Het hele team in de operatiekamer zit geconcentreerd te werken en voelt op zijn manier de pijn en het verdriet van dit jongetje en zijn familie", schrijft Paes. "Wat moeten we nu tegen elkaar zeggen: vrolijk nieuwjaar?"

Een woordvoerder van UMC Utrecht laat weten dat de artsen van het ziekenhuis al bang waren voor dit soort verwondingen. "Met dit verhaal probeert de chirurg een preventief signaal af te geven van hoe groot de impact is van zwaar vuurwerk."

Politie
Lees ook:
Politie over jaarwisseling: agenten gewond, maar geen grote ongeregeldheden

In haar bericht is Paes kritisch over het vuurwerkgebruik in Nederland: "In de verte licht de hemel op en hoor ik harde knallen. Het lijkt wel oorlog. Kan iemand me uitleggen waar we mee bezig zijn in ons land?" Ze verwijst ook naar een oproep van artsen voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Andere vuurwerkslachtoffers

Hoe het jongetje precies gewond is geraakt, om wat voor vuurwerk het ging, en waar hij vandaan komt, is niet bekend. Eerder was al bekend dat in Drachten een jong kind zwaargewond raakte toen er op oudjaarsdag vuurwerk werd afgestoken. Ook in Hengelo raakte een minderjarige jongen zwaargewond door vuurwerk. Hij raakte daarbij een oog kwijt. Het is niet bekend of het slachtoffer in het Wilhemina Kinderziekenhuis een van deze jongens is.

In Rotterdam raakte een jongen van 13 twee vingers kwijt nadat hij vuurwerk dat niet was afgegaan opnieuw afstak. Het ging volgens de politie om een Cobra 6.

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn ruim twintig mensen met oogletsel door vuurwerk binnengebracht. Ook daar werden kinderen behandeld: het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Bekijk ook: Vuurwerkverbod of niet, in Apeldoorn werd gewoon geknald

01:59
In de gemeente Apeldoorn gold deze jaarwisseling een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Maar of mensen zich daar ook aan hielden? Onze verslaggever vierde oud en nieuw in de stad.

Verboden en toegestaan vuurwerk

Sinds 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers en consumenten niet meer in het bezit zijn van sommige vuurwerkproducten. Je mag deze producten ook niet meer afsteken: 

  • vuurwerk uit de categorie F3. De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking;
  • knalvuurwerk (zoals rotjes);
  • knalstrengen (zoals Chinese matten);
  • losse enkelshotsbuizen (single shots);
  • losse vuurpijlen.

Tijdens deze jaarwisseling mocht je vuurwerk als sterretjes en knalerwten (categorie F1) en cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes (categorie F2) afsteken.

Bron: Rijksoverheid

Bron: RTL Nieuws