Ga naar de inhoud
'Afzwaaiers'

Oogletsels en brandwonden: vuurwerkslachtoffers door harde wind

Beeld © ANP

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot nu toe 20 mensen met oogletsel door vuurwerk binnengebracht. Bij zes mensen is sprake van ernstig letsel. Oogarts Tjeerd de Faber spreekt van een 'ouderwetse horrornacht'.

De meeste vuurwerkslachtoffers zijn volgens de oogarts geraakt door siervuurwerk. Daarbij ging het zowel om mensen die het vuurwerk zelf afstaken als omstanders die stonden te kijken. "Mensen denken dat siervuurwerk veiliger is, maar dat is dus niet zo. Met name de wind speelde afgelopen nacht een rol, die zorgde voor afzwaaiers. Een van de patiënten werd geraakt toen hij op 25 meter afstand stond", legt De Faber uit.

Blind

Een van de slachtoffers is blijvend blind aan één oog, zes hebben ander blijvend letsel. Van de rest is nog onduidelijk hoe ernstig de schade is, meldt De Faber. Het aantal patiënten kan nog toenemen, verwacht hij. Met name omdat andere ziekenhuizen patiënten doorverwijzen.

Tijdens de jaarwisseling van 2020 behandelde het ziekenhuis 18 patiënten met oogletsel door vuurwerk. Tijdens de coronajaren kwamen veel minder oogpatiënten binnen. Op 1 januari 2022 behandelde het Oogziekenhuis vijf vuurwerkslachtoffers. Niemand van hen werd toen geopereerd.

Incidenten
Lees ook:
Incidenten jaarwisseling op een rij: geweld, vuurwerkgewonden en branden

"We zijn weer terug bij af. Doodzonde dat dit toch weer de prijs moet zijn van nieuwjaar vieren", zegt De Faber. Hij pleit al jaren voor een permanent landelijk vuurwerkverbod om oogletsel door vuurwerk te voorkomen.

Carbidongelukken

Ook het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft een drukke oudejaarsnacht beleefd. Zeven patiënten werden opgenomen en nog eens 17 mensen zijn behandeld aan hun verwondingen veroorzaakt door vuurwerk.

Een woordvoerder zegt dat er opvallend veel mensen gewond zijn geraakt door het carbidschieten. Deze oudejaarsnacht waren er dertien ongelukken met carbid, een aantal dat al een paar jaar stijgt.

Bekijk ook: Autobranden in Veen

00:49
Er waren autobranden in het Brabantse Veen, maar de aanloop naar nieuwjaar was rustiger.

Ook in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn vier mensen opgenomen in het brandwondencentrum voor vuurwerkverwondingen aan hun gezicht. Het brandwondencentrum in Beverwijk heeft zeven mensen behandeld aan hun lichte brandwonden, maar niemand hoefde daar te worden opgenomen.

Komende dagen

De Nederlandse Brandwonden Stichting verwacht dat alle drie de centra ook de komende dagen nog druk zullen zijn doordat mensen zich pas later laten behandelen aan hun brandwonden.

De afgelopen zeven jaarwisselingen moesten zo'n 400 tot 500 mensen naar de spoedeisende hulp (SEH) na een vuurwerkongeval. Dit aantal was aanzienlijker lager tijdens de afgelopen twee 'coronajaarwisselingen', toen geen vuurwerk afgestoken mocht worden. Vorig jaar kwamen 256 mensen na een ongeval met vuurwerk bij de SEH terecht, een jaar eerder waren dit er 108.

Politie
Lees ook:
Politie over jaarwisseling: agenten gewond, maar geen grote ongeregeldheden