Ga naar de inhoud
Politie doet onderzoek

Racistische leuzen geprojecteerd op Erasmusbrug in Rotterdam tijdens jaarwisseling

Een racistische tekst op de zijkant van de brug. Beeld © Getuige.

Op de Erasmusbrug in Rotterdam zijn tijdens de jaarwisseling om klokslag 00.00 uur racistische leuzen geprojecteerd. Op de zijkant van de brug waren teksten als 'vrolijk blank 2023', 'white lives matter' en 'zwarte piet deed niets verkeerd' te zien.

De politie onderzoekt de zaak, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Zoals we het nu inschatten zijn de beelden geprojecteerd vanaf een boot. De beelden bewegen nogal. Het is best slordig geprojecteerd. We denken niet dat dit is gedaan door de organisatie die normaal gesproken de uitlichting van de brug doet. Maar natuurlijk onderzoeken we dat ook." Ook het Openbaar Ministerie onderzoekt of er sprake is van strafbare feiten.

Voor de mensen die op de kade stonden was de tekst wel goed leesbaar. Op sociale media gaan beelden rond van de projecties. 

White lives matter

De term 'white lives matter' ontstond in 2015 als een reactie op de antiracismebeweging Black Lives Matter. Die beweging kwam in de Verenigde Staten tot stand als protest tegen racistisch politiegeweld.

'White lives matter' werd vanaf dat moment gebruikt door de Amerikaanse rechts-extremistische groep Aryan Renaissance Society, en daarna overgenomen door andere groepen zoals de Ku Klux Klan en de extreemrechtse neofascistische organisatie Proud Boys.

Nationaal
Lees ook:
Nationaal vuurwerk Rotterdam afgelast om harde wind

Naast de eerder genoemde teksten werden ook de '14 Words' van David Lane geprojecteerd. Hij was een Amerikaanse neo-nazi die ook lid was van de Ku Klux Klan en terreurorganisatie The Order.

'Geschokt'

"Wij waren heel erg geschokt", zegt een ooggetuige. "Dit is heel laf en niet oké. Ik vind dat zoiets niet moet kunnen in onze maatschappij vooral niet in Rotterdam."

Ook locoburgemeester Ronald Buijt is niet te spreken over de projecties. "De leuzen die vannacht op de brug zijn geprojecteerd vind ik onbeschoft en polariserend", zegt hij in een reactie tegen RTL Nieuws. "Deze lui verdienen geen seconde aandacht. Rotterdam is één stad, een stad waar iedereen gelijk is."

Vuurwerkshow afgelast

Bij de Erasmusbrug zou eigenlijk een vuurwerkshow worden gehouden om de jaarwisseling te vieren, maar die werd afgelast door de harde wind. Het aftelmoment op televisie ging wel gewoon door, de projectie is ook op televisie te zien geweest. Een gepland optreden van Rolf Sanchez en een bijdrage van burgemeester Aboutaleb gingen ook door, daarom waren er wel veel mensen aanwezig rond de brug.

Bekijk ook: Groot verdriet en ultieme vreugde: dit was 2022

03:17
Het jaar 2022 was er een van uitersten. Zo zag het jaar eruit.