Ga naar de inhoud
'Noodlottig ongeval'

Man (23) overleden bij carbidschieten in Brabant

De hulpdiensten in Diessen op de plek van het ongeluk. Beeld © ANP / Persbureau Heitink

Een 23-jarige man is overleden nadat hij zeer ernstig gewond was geraakt tijdens carbidschieten in het dorp Diessen (Noord-Brabant). De politie is nog bezig met het horen van getuigen, maar gaat vooralsnog uit van een noodlottig ongeval.

Dat gebeurde rond 16.40 uur in het dorp in de gemeente Hilvarenbeek. Het slachtoffer was na het ongeval in zorgelijke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Er waren ongeveer veertig mensen aanwezig die het ongeluk zagen gebeuren. Voor hen wordt slachtofferhulp geregeld, zegt de politie.

Nationaal
Lees ook:
Nationaal vuurwerk Rotterdam afgelast om harde wind

Carbid is geen vuurwerk en wordt dus ook niet geregeld binnen het vuurwerkverbod. Gemeenten kunnen zelf de richtlijnen hiervoor bepalen door aanpassingen te maken in de algemene plaatselijke verordening (APV).

Lege melkbus

Carbid is een verbinding van koolstof en calcium. Carbidschieters stoppen een brokje carbid in een lege melkbus en maken dat nat. Daardoor ontstaat een gas dat zich ophoopt in de met een bal afgesloten bus. Via een gat in de onderkant van de melkbus wordt het gas aangestoken. Na korte tijd explodeert het gas en schiet de bal tientallen meters weg.

Bekijk ook: Groot verdriet en ultieme vreugde: dit was 2022

03:17
Van de ultieme blijdschap met de gouden medailles tijdens de Winterspelen tot het peilloze verdriet van de oorlog in Oekraïne: 2022 was een jaar vol uitersten.