Ga naar de inhoud
Alcoholletsel

Spoedeisendehulpartsen: grootste drukte niet door vuurwerk, maar alcohol

Zorgpersoneel met een patiënt op een brancard. Beeld ter illustratie. Beeld © Arie Kievit

Niet vuurwerk, maar alcoholgebruik zorgt tijdens de jaarwisseling voor de grootste drukte op de spoedeisende hulp. Dat zegt voorzitter David Baden van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).

"We hebben onze handen vol aan alcohol- en drugsgevallen", zegt Baden tegen RTL Nieuws. Tegenover dagblad Trouw schat hij dat er op elke vuurwerkgewonde maar liefst tien alcoholgerelateerde letselgevallen binnenkomen. "Ook op hogere leeftijd blijft alcohol een groot aandachtspunt", zegt Baden.

Ouderen die beneveld worden binnengebracht op de spoedeisende hulp kampen opvallend vaak met verwondingen als gevolg van valpartijen, bijvoorbeeld van hun fiets of de trap. Onder jongeren komt alcoholvergiftiging relatief vaak voor.

Miljardenpost voor schatkist

De gevolgen van alcoholgebruik kosten de samenleving jaarlijks miljarden. Uit een kostenbatenonderzoek van het RIVM in 2013 bleek dat de opbrengsten uit accijnzen lang niet opwegen tegen de kosten die ontstaan door bijvoorbeeld een lagere arbeidsproductie, inzet van politie en justitie en door verkeersongevallen. Het ging destijds om 2,3 tot 4,2 miljard euro. Komend jaar doet het RIVM opnieuw onderzoek naar de maatschappelijke kosten en baten.

Weer
Lees ook:
Weer feest, wéér alcohol: dit doet drank met je lichaam (en zo ga je daarmee om)

Het Trimbos-instituut wijst erop dat een aantal factoren nog niet eens is meegenomen in de laatste berekening, zoals bijvoorbeeld de gevolgen voor kinderen van ouders met een alcoholverslaving.

Politieke keuzes nodig

RTL Nieuws meldde onlangs dat het Nationaal Preventieakkoord uit 2018 op alle fronten tekortschiet. De verwachting is dan ook dat de rekening de komende jaren verder oploopt. Kamerleden, belangenorganisaties en deskundigen vroegen om hardere maatregelen van het kabinet. Het Trimbos doet dat nu ook in Trouw. "Voor een effectiever beleid zijn politieke keuzes nodig", zegt de programmamanager alcohol tegen de krant.

Op de spoedeisende hulp maken artsen zich zorgen om de aankomende jaarwisseling:

Spoedeisende hulp zet zich schrap: 'Heftigste patiënten zijn minderjarigen'

01:35
"Er is geen andere dag in het jaar waarop we zoveel letsel zien bij minderjarigen."