Nederland legt vooralsnog geen beperkende maatregelen op aan reizigers uit China. Wel krijgen zij vanaf 5 januari een gratis zelftest, en volgt bij een positieve test het advies in quarantaine te gaan. Dat schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid in een Kamerbrief.
De brief van Kuipers gaat over een spoedoverleg van het Europese Health Security Committee, dat gisteren plaatsvond. Het overleg van het comité, dat binnen de EU de aanpak van ernstige gezondheidsbedreigingen coördineert, draaide rond het mogelijke risico dat nieuwe, eventueel gevaarlijke coronavarianten vanuit China overwaaien naar Europa.
In Europa leven zorgen over mogelijke risico's van de opleving van het virus in China. Sinds de strenge maatregelen daar begin december werden opgeheven, grijpt het Covid-19-virus daar weer snel om zich heen.
Surveillance
Een 'grote meerderheid' van Europese landen neemt volgens Kuipers nog geen gezamenlijke, gecoördineerde maatregelen om reizigers uit China te weren.
Het besluit van het comité betekent dat Chinezen nog steeds ongehinderd naar de meeste Europese landen kunnen reizen. Minister Kuipers licht het standpunt toe in de Kamerbrief: "In het Health Security Committee was een breed gedeelde opvatting dat het nu niet nodig is om acute reisbeperkende maatregelen in te stellen. Ik deel deze opvatting."

Wel hebben de Europese landen afgesproken de ontwikkelingen in China gecoördineerd te volgen en 'versterkte monitoring en surveillance' in te stellen.
Sommige individuele lidstaten van de EU hebben wel beperkende maatregelen ingesteld, waaronder Italië en Spanje. Niet voor niets, zo bleek in Italië: twee vluchten uit China die tweede kerstdag in Milaan landden, bleken vol te zitten met corona-besmette mensen. Bij de eerste vlucht was ruim dertig procent van de passagiers besmet; bij een tweede vlucht was dat 50 procent.
Bij de eerste testresultaten in Italië werden geen nieuwe coronavarianten aangetroffen.
Testverplichting Spanje
Toch blijven de grenzen van veel Europese landen open, omdat China 'naar de huidige inzichten' te maken heeft met subvarianten van de omikron-variant. "In de EU is daartegen een goede immuniteitsgraad opgebouwd. Op basis van de nu beschikbare data worden beperkende maatregelen derhalve nog niet noodzakelijk geacht."
Maar verschillende landen nemen wel hun eigen maatregelen. Spanje kondigde eerder vandaag aan een testverplichting in te stellen voor reizigers uit China. Reizigers die over een bewijs van volledige vaccinatie beschikken, zijn hiervan vrijgesteld. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk eisen dat mensen in China vanaf 5 januari een negatieve test afleggen voordat zij op het vliegtuig stappen.
Nederland heeft er tijdens de bijeenkomst op aangedrongen dat eventuele maatregelen die het inreizen in de Unie beperken, gemeenschappelijk genomen worden om deze effectief te laten zijn. De EU heeft China gevraagd meer openheid van zaken te geven over de ontwikkeling van de besmettingen.
Daarnaast heeft Kuipers het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gevraagd de rioolwatersurveillance rondom Schiphol te intensiveren, 'zodat een mogelijke nieuwe variant snel gedetecteerd wordt'. "Deze intensivering zal per direct van start gaan. Daarnaast heb ik met Dienst Testen en de Veiligheidsregio Kennemerland afgesproken dat alle passagiers uit China die Nederland komen bezoeken op Schiphol een gratis zelftest en voorlichting over het gebruik daarvan wordt aangeboden."
