Beschadigde gebouwen, lichamelijke verwondingen en flinke gehoorschade: het zijn de haast voorspelbare gevolgen van de komende jaarwisseling. De politie en brandweer maken zich zorgen over de 'heftigheid', met als grootste probleem het illegale vuurwerk en explosieven.
"We zien het gevaar toenemen. Met name door de explosieve kracht van vuurwerk", vertelt Peije de Meij, coördinator jaarwisseling bij de politie. Volgens De Meij is de politie volop bezig met de voorbereidingen voor oud en nieuw.
"Je moet je voorstellen: je gaat naar een groep mensen die ergens aan het rellen zijn. Je moet daar optreden en bijvoorbeeld brandweermensen beschermen zodat ze kunnen blussen, terwijl er zwaar vuurwerk naar je wordt gegooid", vertelt De Meij. Hij ziet de gehoorschade bij politiemensen ieder jaar toenemen.

De politie is massaal aanwezig bij de jaarwisseling. Ook staat de Mobiele Eenheid (ME) paraat. "Er zijn meer politiemensen aan het werk dan vrij en thuis", zegt De Meij. "Alle hens aan dek."
Ook de brandweer staat paraat voor oud en nieuw. "Het is de drukste avond van het jaar, vooral voor de brandweer en de meldkamer van 112", vertelt Jolanda Trijselaar van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.
Dubbel gevoel
Volgens De Meij hebben politiemensen een dubbel gevoel bij de jaarwisseling. "Het is een groot evenement. Voor dit soort zaken en incidenten ben je bij de politie gekomen. Dat je echt nodig bent om er te staan", vertelt hij.

Toch kent de jaarwisseling ook zeker een keerzijde voor de politie, vanwege de gevaren en kans op verwondingen. "Je wil wel heelhuids thuiskomen."
Ook Trijselaar van de brandweer beaamt dat: "Ik heb wel buikpijn van oud en nieuw. Het wordt steeds spannender om op te treden en het is niet altijd even veilig."
Vuurwerkverbod
Hoe de jaarwisseling daadwerkelijk gaat verlopen is toch nog even afwachten voor de politie en brandweer. Volgens De Meij is het een bijzonder jaar, omdat er vorig jaar een landelijk vuurwerkverbod gold en Nederland nu 'een lappendeken' van regels is. Dit jaar geldt in 12 gemeenten een vuurwerkverbod, maar in andere gemeenten niet.
Het verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk, wat wel landelijk geldt, ziet De Meij als een stap in de goede richting. Hij zou wel graag een duidelijkere lijn willen zien in de Nederlandse regelgeving rondom vuurwerk.

Een landelijk vuurwerkverbod is volgens Trijselaar van de brandweer ook een goed idee: "Het zou de veiligheid van onze mensen zeker ten goede komen. Ook levert het een goede bijdrage aan het milieu, omdat we dan minder uitstoten."
Gedurende het jaar werd al veel vuurwerk in beslag genomen door de politie, en 'alles wat niet op straat kan komen, daar heb je ook geen last van', stelt De Meij.

Handhaven
Of de plaatselijke vuurwerkverboden ook streng worden gehandhaafd is nog maar de vraag. "Daar waar we in kunnen grijpen, zullen we dat doen", zegt De Meij. De veiligheid van burgers en hulpverleners en ervoor zorgen dat de jaarwisseling niet uit de hand loopt ziet hij als prioriteit. Het ingrijpen bij vuurwerkoverlast staat onderaan de lijst.
"We kunnen niet bij elke knal ingrijpen", zegt De Meij. "Er gebeurt te veel in die nacht om ook op alle vuurwerkregels te handhaven."