Ga naar de inhoud
Honderden kilo's

Politie spoort illegaal vuurwerk op via bestellijst met kopers vuurwerklont

Een klein gedeelte van het in beslag genomen vuurwerk. Beeld © Politie

De politie heeft op tientallen adressen verboden vuurwerk en zelfgemaakte explosieven in beslag genomen bij mensen die recent vuurwerklont hadden gekocht. Het gaat om honderden kilo's. De kopers werden opgespoord via een bestellijst van een onlineverkoper van vuurwerklont.

In het midden van het land werd zo'n 850 kilo illegaal vuurwerk ingenomen. Ook op andere plekken, zoals Joure, Hoorn en Rotterdam, vonden agenten tientallen kilo's verboden vuurwerk. Naast zelfgemaakte explosieven en professioneel vuurwerk trof de politie ook siervuurwerk, cobra’s, nitraten en singleshots aan.

In het Gooi werden op veertien adressen verboden vuurwerk en lont in beslag genomen. In Nederhorst den Berg moest de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) eraan te pas komen om het vuurwerk af te voeren.

Minderjarigen

Volgens de politie bleken de meeste kopers minderjarig en woonden ze bij hun ouders, die niet op de hoogte waren van het vuurwerk in huis.

Vuurwerkfans
Lees ook:
Vuurwerkfans blij, verkoop begonnen: 'Hard knallen mag alleen niet meer'

Het aanschaffen van vuurwerklont is alleen toegestaan voor professioneel gebruik. Vaak wordt het gebruikt om een bestaande lont te verlengen of om meerdere stuks vuurwerk met elkaar te verbinden. Ook kan kruit uit vuurwerk hiermee worden gecombineerd tot nieuwe explosieven.

"De aankoop van dit soort vuurwerklont blijkt een goede aanwijzing dat er met verboden vuurwerk wordt gerommeld", zegt Erik Kooijker, vuurwerkexpert bij de politie.

Nog meer bezoekjes

De bestellijst die de politie in handen kreeg bij een ander onderzoek, is verspreid onder alle politie-eenheden. "Tot de jaarwisseling kunnen nog meer kopers van vuurwerklont op bezoek van de politie rekenen", waarschuwt Kooijker.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.