Ga naar de inhoud
'Niet meer lachen en dansen'

Man reed onder invloed Dende, Junior en Lala dood: 'Cadeautjes nog onder boom'

Junior (l), Lala (m) en Dende (r), een paar jaar geleden. Beeld © Privéfoto.

Ze heten Michelangela (35), Rinold (36) en Rinaigela (7), maar iedereen kende ze als Dende, Junior en Lala. Kende, want het jonge gezin uit Spijkenisse is er niet meer. Tweede kerstdag kwam er een einde aan hun leven, toen in Rotterdam een beschonken automobilist frontaal op hun auto botste.

Als Dende binnenkwam, dan was het feest. "Ze was altijd vrolijk", vertellen haar goede vriendinnen Evelain (35) en Chrysti (34). Namens de familie doen ze het woord. "Lachen, gek doen, dansen, dat was Dende." Een sfeermaker.

Dende hield dan ook ontzettend van taart. "Als er maar taart was, dan was het goed. Zonder taart was het geen feest. Ze grapte nog, wie haar taart zou geven voor kerst."

Koekjes bakken

Haar dochter Lala was precies zo, net zo gek op taarten en dansen als haar moeder. "Twee handen op een buik waren ze. Onafscheidelijk. Lala hield van bakken, make-up en kon ontzettend goed tekenen. Als we koekjes gingen bakken, vond ze dat helemaal leuk." Papa Junior gaf haar alles. "Zijn liefde voor Lala was heel groot."

Drie
Lees ook:
Drie doden bij botsing tussen twee auto's in Rotterdam

Chrysti en Dende gingen naar dezelfde school in Spijkenisse. Evelain is gastouder en zorgde regelmatig voor Lala. "We waren sinds dag één vriendinnen, tot vandaag, tot morgen, tot voor altijd."

Op tweede kerstdag, vroeg in de ochtend, zaten Dende, Junior en Lala in de auto. Junior bracht Dende van hun huis in Spijkenisse naar haar werk bij de McDonalds in Rotterdam-Zuid. Lala ging mee, want die kon niet alleen thuisblijven.

Geruild van dienst

"Ze werkte normaal gesproken nooit op maandag, want dan bracht ze Lala na school naar zwemles", vertelt Evelain. "Maar nu had ze geruild van dienst met iemand vanwege kerst. Ze heeft iets goeds gedaan, en dat is zo afgelopen."

Op de Groene Kruisweg, slechts een paar minuten rijden van de McDonalds, kwam er rond 06.00 uur een einde aan het leven van Junior, Dende en Lala. Een 28-jarige man uit Den Haag botste frontaal op de auto van het gezin; het was een enorme klap. 

"Ik belde Dende, maar ze nam niet op."

Een paar uur later werd Evelain gebeld. Heb je het gehoord van Junior en Lala? Ze zijn dood. "Ik belde Dende", vertelt Evelain. "Maar Dende nam niet op." Dendes oma en tante bevestigden uiteindelijk het verschrikkelijke nieuws: ze zijn er alledrie niet meer.

Die avond was het gezin uitgenodigd bij Chrysti thuis. "Een echt kerstfeest waar we zouden dansen", zegt Chrysti. "Dat wilde mijn dochter graag, die zo close was met Dende."

"We waren volop in de voorbereiding van deze avond, toen het nieuws binnenkwam. Geen taart, geen feest en geen Dende en Lala. Hun cadeautjes liggen nog steeds onder onze kerstboom." Speelgoed voor Lala, en bodyspray van Guess voor Dende. "Want daar hield ze zo van. Ze nam het altijd stiekem mee van haar zus."

Evelain sprak haar vriendin eerste kerstdag voor het laatst. Ze kreeg een appje: "Fijne kerstdag schat, ik hou van jou met heel mijn hart", leest Evelain door haar tranen heen voor. "I love you too, stuurde ik terug."

Besef

Zodra ze begint te praten over het laatste contact haar vriendin, wordt ze overvallen door verdriet. Snikkend zegt ze: "Steeds denk ik: oh dit moet ik aan Dende vertellen. Maar dan besef ik me opeens dat ze er niet meer is. Ik deelde alles met haar. Aan wie moet ik dat nu vertellen?"

Verdachte
Lees ook:
Verdachte dodelijk ongeluk Rotterdam was onder invloed en reed door rood

De man die het ongeluk veroorzaakte, reed te hard door rood en had gedronken. Maar boos, dat zijn de vriendinnen nu niet. "We denken alleen aan hen."

Dende, Junior en Lala krijgen een gezamenlijke uitvaart. Ze hadden geen uitvaartverzekering, daarom is een crowdfundingactie opgezet. Er is al meer dan 30.000 euro ingezameld.

Man (28) uit Den Haag opgepakt

De automobilist die frontaal op de auto van Junior, Dende en Lala inreed is opgepakt en zit vast. Hij wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk ongeval en rijden onder invloed. 

De man reed volgens het Openbaar Ministerie te hard en door rood. Ook had hij alchohol gedronken. 

Dende en Lala overleden direct na het ongeluk. Junior is nog gereanimeerd, maar ook hij redde het niet. De verdachte ligt nog in het ziekenhuis.