Ga naar de inhoud
'Beter monitoren'

Te laat voor maatregelen tegen corona uit China: 'Niet meer tegen te houden'

Chinese reizigers op het vliegveld van Beijing. Beeld © Associated Press

Het heeft niet zoveel zin om nu nog maatregelen te nemen tegen coronabesmettingen die vanuit China op ons afkomen, zoals een verplichte coronatest voor reizigers uit dat land of zelfs een volledig inreisverbod. Dat zeggen deskundigen in reactie op de testverplichting die onder andere de Verenigde Staten en Italië hebben ingesteld.

Maatregelen zouden bovendien te laat komen, zeggen deskundigen. Reizigers uit China kunnen Nederland via ons omringende landen toch wel bereiken.

"Daarbij heeft het ook geen zin om China anders te behandelen als we ervan uitgaan dat het om dezelfde coronavariant gaat", zegt viroloog Marion Koopmans. "China deelt mondjesmaat informatie, maar uit de informatie die we krijgen, lijkt het te gaan om een vergelijkbare variant als degene die rondgaat in Europa."

Kwetsbaar

Water naar de zee dragen, noemt GGD-arts Ashis Brahma een inreisverbod. "Zodra het hier binnen is, is het hier binnen. Wat uit China komt, kun je niet tegenhouden. We hadden een maand geleden al maatregelen moeten nemen. Nu kunnen we beter goed monitoren welke varianten hier voorbijkomen."

"Dat monitoren gebeurt al, maar we zouden dat kunnen opschroeven", zegt Brahma. "Het is belangrijk om te weten welke varianten er in Nederland zijn omdat we daarop landelijke maatregelen kunnen nemen. Uiteindelijk is er nog een grote groep Nederlanders die kwetsbaar is en ondanks de relatief milde omikronvariant zwaar te grazen genomen zou kunnen worden."

Steeds
Lees ook:
Steeds meer landen eisen coronatest van reizigers uit China

Viroloog Koopmans is geen voorstander van een 'strakke quarantaine' voor reizigers uit China die positief testen. "Dat past nu niet in de wijze waarop wij nog met corona omgaan", zegt ze. Koopmans' voorkeur gaat uit naar voorlichting aan reizigers en het 'goed monitoren' van plekken waar Chinese toeristen komen. "Maar het blijft lastig."

Eventuele maatregelen moeten in Europees verband worden genomen, zegt een woordvoerder van het RIVM. "Stel dat wij beperkingen zouden opleggen, dan kunnen mensen via buurlanden alsnog binnenkomen. Toen omikron in Zuid-Afrika de kop opstak, golden er ook reisbeperkingen. Achteraf bleek dat die weinig zin hadden."

Gezamenlijke aanpak

Later vandaag komen de gezondheidsautoriteiten van de 27 EU-landen bijeen om een gezamenlijke aanpak te bespreken naar aanleiding van het toegenomen aantal besmettingen in China.

China heeft te maken met een snelle stijging van het aantal besmettingen sinds het land de afgelopen weken heeft besloten de strenge coronamaatregelen grotendeels op te heffen. Onder meer de Verenigde Staten, India, Japan en Italië hebben om deze reden hun inreisbeperkingen al aangescherpt voor reizigers uit China. Zo moeten die zich bij aankomst in de VS of Italië verplicht laten testen op het coronavirus. 

Ondertussen groeit in China de angst voor corona. Er worden tot een miljoen doden verwacht:

Angst voor corona groeit in China: 'Miljoen doden verwacht'

01:02
Crematoria in China draaien overuren en ziekenhuizen kunnen de druk niet aan.