Ga naar de inhoud
Temperatuur lenteachtig

Oudejaarsavond verre van ideaal voor vuurwerk: dit is de actuele weersverwachting

Vanaf vandaag mag er in in Nederland vuurwerk worden verkocht. Beeld © ANP

Toen meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar vanochtend de weersverwachting voor oudejaarsdag onder ogen kreeg, moest hij wel even twee keer knipperen met zijn ogen. Als de verwachtingen uitkomen wordt het zaterdag 15 graden in De Bilt, tot mogelijk zelfs 18 graden in Limburg.

"Met zulke temperaturen denk je misschien aan de lente, maar dat is beslist niet het geval", zegt Middendorp. "Het gaat waaien. Het gaat regenen. Van de zon hoeven we niets te verwachten. Oudejaarsdag doet qua weerbeeld meer denken aan de herfst."

Mogelijk wordt zaterdag het temperatuurrecord voor december verbroken. Al staat dat behoorlijk scherp op 17,8 graden, genoteerd op 4 december 1953 in het Limburgse Buchten.

"Daar komen we in ieder geval lokaal heel dichtbij", zegt Middendorp. Voor een nationaal decemberrecord moet het in De Bilt warmer worden dan 15,3 graden. Ook dat is haalbaar, denkt Middendorp. "Misschien wordt het wel de warmste decemberdag ooit gemeten."

De
Lees ook:
De vuurwerkregels op een rij: géén pijlen en rotjes, en op aantal plekken een verbod

Als gevolg van de regen en harde wind zijn de weersomstandigheden verre van ideaal voor vuurwerkliefhebbers. "Het enige voordeel is dat het niet koud wordt. Rond middernacht komen we uit op gemiddeld 13 graden: het koudst op de Waddeneilanden met 10 graden tot 15 graden in Limburg. Handschoenen en een sjaal zal je niet nodig hebben."

Dat het zo warm wordt komt door de toevoer van zachte lucht vanuit het zuiden. Daardoor wordt het ook elders in Europa uitzonderlijk warm. Zo kan in Zuid-Duitsland de 20 graden gehaald worden. "De winter is momenteel ver te zoeken", zegt Middendorp. "Ook de hellingen in veel wintersportgebieden zijn nog groen. Er valt maar weinig te skiën, hooguit in de hooggelegen gletsjers."

Bekijk hier de actuele temperatuur:

2022

Dan nog even over het jaar 2022. Dat is het derde warmste jaar ooit gemeten. Het zonnerecord hadden we in november al verpulverd. Het oude, nationale record stond op 2044,9 zonuren in een kalenderjaar. "Ik denk dat we in 2022 in De Bilt uitkomen op ongeveer 2210 zonuren. Ruim 165 uur erbij is écht heel veel", zegt Middendorp.

"Het record is een beetje dubbelop", zegt Middendorp over de impact van klimaatverandering. "Meer zonuren betekent automatisch meer warmte, maar de lucht wordt ook schoner door de maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. De bewolking wordt daardoor minder dik, wat ervoor zorgt dat er meer zonnestralen op het aardoppervlak terechtkomen."

Een
Lees ook:
Een zonniger jaar dan 2022 was er nooit, nu al