Ga naar de inhoud
Laagste aantal

Vorig jaar helft minder jongeren naar Halt voor vuurwerkdelicten

Jongeren moeten vuurwerkresten opruimen als taakstraf. Beeld © ANP

Het aantal jongeren dat naar Halt moest vanwege een vuurwerkovertreding is vorig jaar gehalveerd. In 2020 kwamen er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 1400 jongeren bij Halt voor bijvoorbeeld een taakstraf of leerstraf. In 2021 waren het er 690. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de telling in 2005, toen nog ruim 5000 jongeren werden doorverwezen vanwege vuurwerkdelicten.

Ongeveer twee derde van de straffen ging over het afsteken, of in het bezit hebben van illegaal vuurwerk. Ondanks dat er de afgelopen twee jaarwisselingen een vuurwerkverbod gold vanwege de coronamaatregelen, moesten in 2020 meer jongeren naar Halt dan in 2019. Vorig jaar daalde het aantal, net als in de jaren ervoor, flink.

14-en 15-jarigen

Nagenoeg alle overtredingen werden gepleegd door een jongen, 14-en 15-jarigen moesten het vaakst voor een vuurwerkovertreding naar Halt. Ook het totaal aantal jongeren dat naar Halt moest voor andere overtredingen dan met vuurwerk, daalde. In 2021 werden totaal ruim 10.000 jongeren doorverwezen, in 2020 waren dit er nog 13.000.

Politie
Lees ook:
Politie wil vuurwerkverbod als jaarwisseling onrustig verloopt: 'Ultieme test'

Halt is bedoeld voor jongeren tussen de twaalf en achttien jaar die een licht crimineel delict hebben gepleegd, zonder direct met justitie in aanraking te komen en een strafblad te krijgen. Een straf bij Halt duurt 2 tot 20 uur en is bijvoorbeeld een werkstraf, leerstraf, excuses aanbieden en/of een schaderegeling.

Vuurwerk in verkoop

Vanaf vandaag kunnen consumenten voor het eerst sinds drie jaar weer vuurwerk kopen. De afgelopen twee jaarwisselingen gold een verbod vanwege de coronapandemie. De verkoop duurt drie dagen.

Voor het vuurwerk, categorie F2, dat op 29, 30 en 31 december wordt verkocht of afgehaald, geldt een minimumleeftijd van zestien jaar. Huishoudens mogen niet meer dan 25 kilo hebben. Het gaat alleen om siervuurwerk omdat sinds 2020 een verbod geldt op knalvuurwerk.

Het afsteken van vuurwerk mag tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. In zeker tien gemeenten geldt met oud en nieuw een verbod. Onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Nijmegen en Apeldoorn mag geen vuurwerk afgestoken worden.

Bekijk ook: Politie vindt 200.000 kilo illegaal vuurwerk in bunkers

00:34
In een bunkercomplex net over de grens bij Enschede is een enorme hoeveelheid aan illegaal vuurwerk gevonden. De vondst werd gedaan door de Nederlandse politie in samenwerking met de Duitse politie. Het vuurwerk was bedoeld voor de Nederlandse markt.