Ga naar de inhoud
Straat wordt 'miljonairslaantje'

Hoe de Postcodekanjer van 56,7 miljoen het Limburgse dorp Reuver op z'n kop zette

Beeld © Postcodeloterij

In het Limburgse Reuver begon 2022 zéér bijzonder. De hoofdprijs van de Postcodeloterij viel op 1 januari in het 11.000 inwoners tellende dorp. In één feestelijke klap was het twaalf miljonairs rijker. Wat doet zo'n plotselinge miljoenenregen met een kleine gemeenschap? "Je moet proberen om er goed mee om te gaan", zegt één van de gelukkigen.

In totaal werd in het dorp 56,7 miljoen euro verdeeld. Het was vooral in de eerste weken van het nieuwe jaar natuurlijk het gesprek van de dag. "Maar dat is het eigenlijk nog steeds", vertelt Andy. Hij werkt in de Bruna in het centrum van Reuver, een dorpje dat ingeklemd ligt tussen aan de ene kant de Maas en aan de andere kant de snelweg tussen Venlo en Roermond. Zelf speelde Andy niet mee. 

In de Rembrandtstraat, even verderop, vielen de hoofdprijzen. Tien bewoners van die straat – die sindsdien het 'miljonairslaantje' wordt genoemd – speelden mee met één lot en wonnen ieder ruim twee miljoen euro. Twee adressen speelden mee met twee loten en wonnen het dubbele. 

Krassen,
Lees ook:
Krassen, krassen, kansloos: zó klein is kans op hoofdprijs Decemberkalender

Daar bleef het niet bij: omdat Reuver maar één wijkcode kent, won iedereen in het dorp die meespeelde ruim 10.000 euro per lot. Vanwege de coronamaatregelen vond er geen groot wijkfeest plaats, en dat had volgens de nuchtere dorpsbewoners ook niet gehoeven.

"Iedereen is zichzelf gebleven hoor", zegt Andy. "Al heeft het wel invloed gehad op de verkoop in de elektronicazaak en de autobedrijven in het dorp." 

Dat bevestigt Hossein. Hij is eigenaar van Feijts Auto's, een bedrijf dat al bijna 70 jaar auto's verkoopt in Reuver. "In de eerste maand van het jaar hebben we aan drie prijswinnaars een nieuwe auto verkocht", vertelt hij in de garage van het bedrijf. "Maar dat waren wel gewoon middenklassers hoor. Die mensen hadden kleinere prijzen gewonnen."

Ook Hossein zegt dat er niet veel is veranderd in het dorp, waar uiteraard ook veel mensen niet meespeelden en buiten de boot vielen. Toch zeggen Hossein, Andy en andere dorpsbewoners dat de miljoenen niet voor afgunst hebben gezorgd. "Het is iedereen die heeft gewonnen gegund", zegt Hossein. "Dat is ook wel typisch voor dit dorp. Mensen gunnen elkaar gewoon heel veel." 

Nieuwe meubels

In het gemeentehuis aan het Raadhuisplein in het centrum van het dorp, werkt Dagmar. "Ik denk dat de winkeliers er wel blij mee zijn geweest", zegt ze. "De mensen hier proberen zoveel mogelijk lokaal op te lossen. Je merkt veel van de saamhorigheid. Iedereen was heel enthousiast toen de prijs hier viel. Dat was leuk om te zien."

Dagmar viel zelf ook in de prijzen. Ze speelde mee met een lot en won 10.870 euro. Ze kocht er nieuwe meubels van. "Dat was hard nodig", lacht ze.

Hoewel de meeste dorpsbewoners benadrukken dat er weinig is veranderd, zijn de sporen van de Postcodekanjer in de Rembrandtstraat wel degelijk te zien. Het is een weinig opvallende straat, met aan beide kanten eengezinswoningen.

Glimmende auto's en zonnepanelen

Op het eerste gezicht zou je misschien niet zeggen dat hier twaalf miljonairs wonen, maar wie goed oplet ziet er wel aanwijzingen voor. Voor meerdere huizen staan glimmende auto's uit het hogere segment geparkeerd, er liggen nieuwe zonnepanelen op de daken, veel tuinen zien eruit alsof ze onlangs flink onder handen zijn genomen en er staan enkele nieuwe, dure campers in de straat. 

Waar in het centrum van het dorp iedereen wel iets te zeggen heeft over de loterijwinst, zijn de mensen in de Rembrandtstraat een stuk minder spraakzaam. De meeste bewoners van het miljonairslaantje slaan vragen vriendelijk af. Ron, die in zijn voortuin een geul voor een stroomkabel aan het graven is, wil wel iets kwijt. 

Impact

"Ik had één lot, dus reken maar uit", antwoordt hij op de vraag of hij tot de gelukkige winnaars behoort. Meer dan twee miljoen euro dus. Wat hij met het geld heeft gedaan? Hij wijst naar een glimmende Audi die voor de deur staat en naar zijn achtertuin, waar een nieuwe schuur in aanbouw is. 

Jackpot
Lees ook:
Jackpot voor man uit Rijnsburg: 2,6 miljoen gewonnen bij gokautomaat

"Het maakt wel impact hoor", zegt Ron. "Vooral de eerste tijd leef je in een waas, van wat er allemaal gebeurd is. Daarna moet je proberen om er goed mee om te gaan hè. Maar we zijn allemaal met twee benen op de grond blijven staan. We zijn Limburgers, hè." 

Wat hij daarmee bedoelt? "Je moet geen gekke dingen gaan doen. Je kunt wel opeens Rolexen en Bentleys gaan kopen, maar dat heeft geen zin. Dan heb je over tien jaar niets meer."

Scheve blikken

Ron bevestigt dat de meeste mensen in het dorp hem zijn prijs van harte gunnen, al laat hij doorschemeren dat hij wel degelijk een enkele scheve blik krijgt. Hij wil er duidelijk niet te veel woorden aan vuil maken. "Degenen die het niet kunnen aanzien, die kijken maar ergens anders naartoe."

Dat Ron en de andere winnaars geen gekke dingen met hun geld doen, komt niet alleen door hun nuchtere inborst, maar ook door de hulp die ze na de winst kregen van de Postcodeloterij. "Je krijgt begeleiding vanuit het kantoor in Amsterdam", vertelt Ron. "Zij zijn hier geweest en helpen je helemaal op weg. De loterij heeft goed met ons gecommuniceerd, daar ben ik erg over te spreken", zegt hij.

Verderop in de Rembrandtstraat is Michael zijn hond aan het uitlaten. Hij woont een straat verderop, maar was sowieso niet in de prijzen gevallen, omdat hij geen loten had. Dit jaar speelt hij wel mee, met twee loten. "Je weet maar nooit," zegt hij. Michael, die uit Polen komt, werkt bij een bouwbedrijf in het dorp.

Als hij miljoenen zou winnen zou hij wel weten wat hij ermee zou doen. "Ik heb vrienden in Polen die daar een dierenopvang runnen. Daar zou ik een mooi bedrag aan doneren", zegt hij. 

Ook winnaar Ron speelt dit jaar weer mee met de Postcodeloterij. Of hij hoopt dat hij nog een keer wint? "Dat gebeurt toch niet. En dat moet ook niet, je moet anderen ook eens iets gunnen."