Ga naar de inhoud
Familiefilm

Leeftijdsclassificatie Pietje Bell weer aangepast: geschikt vanaf 9 jaar

Beeld uit de film Pietje Bell 2 uit 2003. Beeld © ANP / Vincent Jannink

De familiefilm Pietje Bell heeft een nieuwe leeftijdsclassificatie gekregen. Hij is nu geschikt bevonden voor kinderen van negen jaar en ouder.

Over de film uit 2002 is de afgelopen dagen een boel te doen geweest. In het jaar van uitkomen van de film werd hij geschikt geacht voor alle leeftijden. Maar onlangs kwamen daar klachten over binnen bij NICAM, de organisatie waar Kijkwijzer onder valt. Er zouden enge beelden in de film zitten waarvan jonge kinderen nachtmerries zouden kunnen krijgen. 

12 jaar en ouder

Op grond daarvan werd een aantal dagen geleden een nieuwe leeftijdsclassificatie op de film geplakt: geschikt voor kinderen van twaalf jaar en ouder. Daarop kwamen weer veel klachten binnen. Mensen vinden dat die classificatie veel te streng is voor een familiefilm.

Film
Lees ook
Film Pietje Bell is ineens voor 12 jaar en ouder: 'Totaal absurd'

De klachten hebben resultaat gehad, want vandaag werd de classificatie aangepast naar 'geschikt voor kinderen van negen jaar en ouder'.

Oudjaarsdag op tv

Pietje Bell staat in het uitzendschema van NPO 3 op oudjaarsdag. "Met de classificatie van 9 jaar kan de film ook overdag uitgezonden worden door KRO-NCRV op NPO Zapp op oudjaarsdag", meldt Kijkwijzer.

Kijkwijzer
Lees ook
Kijkwijzer ontvangt stapel klachten na nieuwe keuring Pietje Bell

Producent Dave Schram is nog altijd ontevreden hoe de procedure is verlopen. "Ik moest uit de media vernemen dat de film naar de 12 jaar en ouder werd gebracht, terwijl de film 20 jaar lang alle leeftijden is geweest. Er was nooit één klacht."

'Veel te zwaar'

Het steekt Schram vooral dat hij niet is meegenomen in de beslissing: "Er is geen contact geweest. Geen mail gestuurd, geen telefoontje. Niks."

Bovendien kon de beslissing ook niet op zijn bijval rekenen. "Ze hebben veel te veel de enge kant benaderd, het is veel te zwaar."

Doodsteek

"Of ik nu blij ben met 9 jaar en ouder? Ik ben überhaupt niet blij. Maak hem dan zes jaar en ouder. Het verbaast me dat dit zomaar kan gebeuren. Een semi-overheidsinstelling kan zomaar de doodsteek aan een film geven." 

KRO-NCRV zegt blij te zijn dat Pietje Bell door de nieuwe aanpassing van de leeftijdsclassificatie gewoon zoals gepland te zien zal zijn op die dag: "We wensen kinderen en ouders komende zaterdagochtend veel kijkplezier", laat de omroep weten.

De film is ook bij meerdere streamingdiensten te zien, zoals Netflix, Disney+ en de NPO.