Ga naar de inhoud
'Vervelend voor importeur'

Twintig procent getest vuurwerk afgekeurd: 'Vernietigd op kosten van de importeur'

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Vervelend nieuws voor vuurwerkliefhebbers: de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft 193 soorten vuurwerk uit de categorie F2 getest, en daarvan 20 procent afgekeurd. Ook de 'cool bastard 2.0', zogeheten singelshotvuurwerk dat als vervanger voor de thunderking moest dienen, is verboden.

Uit het jaarlijkse onderzoek van ILT blijkt dat twintig procent van het geteste consumentenvuurwerk uit de categorie F2 onveilig is. Deze categorie mag verkocht worden aan personen van 16 jaar of ouder.

De afgekeurde soorten mogen nu niet meer worden verkocht. Bij F2-vuurwerk moet je denken aan cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes. Knalvuurwerk en losse vuurpijlen zijn sinds 1 december 2020 al verboden.

Risicofactoren

Er zijn twee factoren die de meeste risico's met zich meebrengen. Het gaat dan bijvoorbeeld om vuurwerk dat kort na de ontsteking in brand vliegt, of deeltjes die brandend naar beneden dwarrelen. "Die vonken kunnen dan op je kleren of huid komen", vertelt woordvoerder Joyce Mooring van ILT.

Politie
Lees ook:
Politie wil vuurwerkverbod als jaarwisseling onrustig verloopt: 'Ultieme test'

Een tweede risicofactor is vuurwerk dat te vroeg of juist te laat afgaat. Volgens ILT moet een lont in drie tot acht seconden opbranden. Anders loop je het risico dat iemand niet op tijd op afstand kan gaan staan of juist op het vuurwerk afstapt als de ontsteking lang duurt. "Als het dan ontploft, is dat heel gevaarlijk", zegt Mooring.

Importeurs de dupe

Vuurwerkimporteurs zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van vuurwerk en moeten ervoor zorgen dat het voldoet aan de wet- en regelgeving. Voor hen is dit dus vervelend nieuws: zij moeten afgekeurd vuurwerk op eigen kosten vernietigen.

Verschillende vuurwerkhandelaren reageren teleurgesteld op het verbod van de 'cool bastard 2.0'. Dat is een enkelshotbuis, ook wel bekend als 'single shot', die bestaat uit een klein buisje op een voetje waar een lichtkogel uitkomt. Sinds 2020 zijn enkelshotbuizen verboden, omdat ze vaak tegen hulpverleners werden gebruikt.

Productveiligheidsonderzoek

De ILT voert jaarlijks onderzoek uit waarbij vuurwerk wordt getest op veiligheid. "Het is voor ons onmogelijk om al het vuurwerk dat wordt aangeboden te testen. Daarom kijken we naar welke soorten vuurwerk risico's met zich meebrengen", legt Mooring uit. Ze kon niet vertellen hoeveel procent het ILT ongeveer van het totaal test.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat dit jaar een recordhoeveelheid aan illegaal vuurwerk in beslag is genomen. Het gaat om een totaal van 671.000 kilo.

Vuurwerkinspectie
Lees ook:
Vuurwerkinspectie haalt 134 ton thunderkings van de markt

De vuurwerksoorten die zijn afgekeurd door de ILT zijn inmiddels niet meer te koop. Mooring drukt consumenten nog wel op het hart: "Vuurwerk blijft vuurwerk. Je moet er gewoon voorzichtig mee omgaan. Volg de gebruiksaanwijzingen op, draag en bril en bescherm je oren. Doe gewoon geen rare dingen."

Bekijk ook: Politie vindt 200.000 kilo illegaal vuurwerk in bunkers

00:34
In een bunkercomplex net over de grens bij Enschede is een enorme hoeveelheid aan illegaal vuurwerk gevonden. Het vuurwerk was bedoeld voor de Nederlandse markt.