Ga naar de inhoud
Genoeg mensen op de been

Politie wil vuurwerkverbod als jaarwisseling onrustig verloopt: 'Ultieme test'

Een berg afval in Hoogezand die in 2020 met oudjaar in brand werd gezet. Beeld © ANP / Editorial / Venema Media

Voor de politie in Nederland is de komende jaarwisseling 'de ultieme test'. Als het afsteken van vuurwerk met oud en nieuw tot 'veel letsel, ellende en schade' leidt, zal de politie blijven aandringen op een landelijk vuurwerkverbod.

"Daar zullen we ons bij de politiek hard voor maken", zegt Peije de Meij, coördinator jaarwisseling bij de politie. 

De afgelopen twee jaar gold vanwege corona overal een algeheel vuurwerkverbod. Dit zorgde voor minder aanhoudingen en incidenten. "Wat de politie betreft is komend oud en nieuw een succes als die daling verder doorzet."

Ondanks
Lees ook:
Ondanks vuurwerkverbod 10 miljoen euro schade tijdens jaarwisseling

Ondanks de personeelstekorten zegt de politie tijdens de jaarwisseling genoeg mensen op de been te brengen. Ook worden waar mogelijk drones ingezet om relschoppers te volgen.

Wel zijn er zorgen over de kracht van het vuurwerk en hulpverleners die daarmee worden bekogeld. "We willen graag dat iedereen na de dienst weer heelhuids thuiskomt."

Illegaal vuurwerk

De afgelopen tijd heeft de politie al extra aandacht voor zwaar illegaal vuurwerk. Ze heeft daar de handen vol aan: zo werden recent nog megavondsten gedaan van bij elkaar zo'n 600.000 kilo.

Eén van die vondsten zie je in de video hieronder:

Politie vindt 200.000 kilo illegaal vuurwerk in bunkers

00:34
De vondst werd gedaan door de Nederlandse politie in samenwerking met de Duitse politie. Het vuurwerk was bedoeld voor de Nederlandse markt.

In twaalf gemeenten in ons land is deze jaarwisseling al sprake van een algeheel vuurwerkverbod. Onder meer Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen hebben het afsteken van vuurwerk komende jaarwisseling verboden.

In heel wat gemeenten mag je wel gewoon vuurwerk afsteken, waaronder bijvoorbeeld Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Zwolle en Groningen. Wel hebben de meeste van die gemeenten vuurwerkvrije zones.

Bron: RTL Nieuws / ANP