Ga naar de inhoud
Personeelstekort

Kinderafdelingen ic's overvol door RS-virus, dinsdag overleg

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Het is bijzonder druk op verschillende kinder-ic's verspreid door het land: de bedden liggen allemaal vol. Het RS-virus zorgt daar voor grote drukte. Morgen, dinsdag, vindt er overleg plaats over de situatie tussen zeven betrokken ziekenhuizen.

De ziekenhuizen in Nederland kenden de afgelopen jaren al gigantische drukte, met name veroorzaakt door Covid-19. Momenteel is het in verschillende ziekenhuizen opnieuw alle hens aan dek, maar dit keer dus specifiek op de kinder-ic's door het RS-virus. 

Károly Illy, van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, vertelt dat de situatie zorgwekkend is. "Op dit moment moet alles op alles worden gezet om ervoor te zorgen dat kinderen die ziek zijn een plek toegewezen kunnen krijgen. Vooralsnog lukt dat." 

Overleg

Illy vertelt dat morgen alle zeven universitaire ziekenhuizen bij elkaar komen voor wekelijks beraad. "We zagen dit voor de kerst wel aankomen, maar moeten nu heel alert zijn. Het is nog niet duidelijk of en wat voor aanvullende maatregelen we gaan nemen." 

In het ergste geval kan gedacht worden aan het overplaatsen van kinderen naar België of Duitsland, zoals tijdens de coronapiek ook al eens gebeurde. En toch is dat nu minder voor de hand liggend, vertelt Renze Jongstra namens de Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden. 

Ouderwets
Lees ook:
Ouderwets snotterige dagen voor kerst: RS-virus, griep én corona gaan rond

"Ook de ziekenhuizen in België en Duitsland hebben nu niet de capaciteit om Nederlandse kinderen op te nemen", vertelt Jongstra. "Alle 95 tot 99 bedden op de ic's in Nederland die zijn gereserveerd voor kinderen liggen momenteel zo goed als vol."

Inmiddels ontstaan er soms al situaties die verre van wenselijk zijn, vertelt Jongstra. "Soms komt er een kind binnen waar je eigenlijk geen plek meer voor hebt. Maar je kan die dan niet wegsturen. Verpleegkundigen krijgen dan extra bedden onder hun hoede en maken extra diensten. Maar dat is zowel voor de patiënt als de verpleegkundige niet goed."

Het RS-virus kan enorm heftig zijn. Maria maakte dit mee. In deze video van vorig jaar zie je haar verhaal:

Maria's baby lag drie weken op de ic door RS-virus

01:57
De baby van Maria lag drie weken op de intensive care door het RS-virus.

De universitaire ziekenhuizen van Groningen, Leiden en Maastricht geven tegenover RTL Nieuws aan dat daar geen enkel bed meer over is voor kinderen op de IC. In Utrecht zijn er vandaag weer enkele bedden beschikbaar, maar het afgelopen weekend lag het ook daar goed vol. 

Joost Wessels, woordvoerder van het UMC Groningen, laat weten dat zijn ziekenhuis het maximum aantal bedden al heeft verhoogd van 16 naar 20. "Maar ook die liggen alweer vol. En komt er eentje vrij, dan wordt die snel weer opgevuld. Dat is erg zorgwekkend. We naderen de grens van onze capaciteit."

Maatregelen genomen

"We hadden rekening gehouden met het RS-virus, want het heeft ieder jaar rond deze tijd wel impact", zegt Wessels. "Maar hoeveel impact het heeft dat weet je nooit. Dit jaar zijn het wel erg veel kinderen die zijn getroffen." 

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe coronavariant dominant, besmettingen en ziekenhuisopnames stabiel

Ook in het universitair ziekenhuis in Maastricht loopt de druk op. "Alle bedden op de kinder-ic liggen vol", geeft woordvoerder Rik van Laake aan. "Inmiddels hebben we meerdere niet-spoedeisende ingrepen voor kinderen al afgezegd." 

Extra bedden zijn geen optie in Maastricht. "Het RS-virus geeft elk jaar druk, maar doordat we ook te maken hebben met een personeelstekort kunnen we de capaciteit ook simpelweg gewoon niet verhogen."