Ga naar de inhoud
Kersttoespraak

Betrokken organisaties blij met 'mooie woorden' koning over slavernijverleden

Dagmar Oudshoorn (foto ter illustratie). Beeld © ANP

De kersttoespraak van de koning bevatte 'mooie woorden' over de excuses van de regering voor het Nederlandse slavernijverleden. Dat zegt onder meer de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh en Dagmar Oudshoorn, voorzitter van Amnesty International.

De koning sloot in zijn kersttoespraak aan bij de excuses die premier Mark Rutte afgelopen maandag namens de regering aanbood.

"Door ons gezamenlijke verleden eerlijk onder ogen te zien en de misdaad tegen de menselijkheid die de slavernij was te erkennen, leggen we wél een fundament onder een gezamenlijke toekomst", zei hij.

Emotioneel 

Voor Baldewsingh waren de woorden van de koning emotioneel. "Hier gaat het uiteindelijk om. Het was echt een zeer verbindende toespraak." 

Koning
Lees ook:
Koning roept in kersttoespraak op tot sociale verbinding

Hij benoemt als voorbeeld de manier waarop de koning de doorwerking van het slavernijverleden gebruikte 'om mensen op te roepen om aan te haken en mee te doen'.

Volgens Baldewsingh is het 'heel groot' dat de koning de woorden premier Mark Rutte onderstreept. "Ik ben ontzettend blij met deze verbindende woorden. Het kwam heel oprecht over. Ik denk dat er een belangrijk fundament is gelegd voor verzoening richting het herdenkingsjaar."

Onder de indruk

Ook Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), was onder de indruk van de toespraak. 

"Ik vond het een hele mooie boodschap", zegt Nooitmeer. "De koning refereerde aan de excuses, aan de misdaad tegen de menselijkheid en aan nazaten van mensen die in slavernij hebben geleefd. Ook gaf hij aan dat het herdenkingsjaar in 2023 de aandacht heeft van het koningshuis. Ik vond het verheugend om dat te horen." 

Bekijk hier de kersttoespraak van koning Willem-Alexander:

Koning in kersttoespraak: 'Doe mee. We hebben elkáár broodnodig'

05:59
De koning roept op om samen op zoek te gaan naar een nieuw maatschappelijk evenwicht.

Ook Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland en in het verleden voorzitter van het voormalig Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden, spreekt van mooie en verbindende woorden.

"Ik denk dat de toespraak heel belangrijk is voor de nazaten van tot slaaf gemaakten." Volgens haar gaven de woorden van de koning vooral aan wat het adviescollege in het rapport 'Ketenen van het Verleden' stelde. "We hebben een gedeeld verleden en we moeten ook naar een gedeelde toekomst."

Komend jaar is van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. In het hele koninkrijk wordt hier dan extra aandacht aan besteed. De koning zal erbij zijn als op 1 juli in Amsterdam het einde van de slavernij in 1873 wordt herdacht.