Ga naar de inhoud
Stuk warmer

In zomerjas het jaar uit: temperaturen tot 13 graden komende week

Tijdens deze kerstdagen krijgen we te maken met natte, zachte dagen. Beeld © Martin Vye, Heereveen.

Zelden is een witte kerst verder weg geweest, zegt Leander de Wit van Buienradar. En ook in de dagen na kerst blijft sneeuw uit. Het wordt zelfs warm voor de tijd van het jaar. "Je ziet dat de temperaturen woensdag en donderdag rond de 9 graden uitkomen. Volgend weekend loopt de temperatuur zelfs richting de 12 graden."

Als we vandaag naar buiten kijken, zien we bewolking, maar ook geregeld nog zonneschijn. De komende kerstdagen verandert er weinig, al zal er nog meer bewolking zijn en valt er regen. "Het is voor de winterliefhebbers afschuwelijk", zegt De Wit.

Bibberen van de kou zullen we niet. "We hebben deze kerstdagen te maken met temperaturen van 9 à 10 graden."

Kerstavond

Vandaag is er in eerste instantie nog behoorlijk wat bewolking. In de loop van de dag laat de zon zich steeds vaker zien en valt er hier en daar een enkele bui. Tijdens kerstavond blijft het droog.

Op de weerradar hieronder kun je zien wanneer (en waar) de bui valt:

Morgen, op eerste kerstdag, is het vooral heel bewolkt. "We kunnen spreken over een grijze in plaats van witte kerst", zegt De Wit. Daarnaast komt de zon nauwelijks tevoorschijn. En, zegt de meteoroloog: "Er is 's ochtends kans op een bui in het noordoosten. 's Middags trekt vanuit het zuiden opnieuw een regengebied over het land."

Tweede kerstdag is de weersverwachting niet heel anders. Opnieuw trekken er buien over ons land, met als enige verschil dat de zon aan het eind van de dag nog even tevoorschijn komt.

Hogere temperaturen

De hogere temperaturen tijdens kerst zijn een voorbode voor de rest van de week. "Je ziet dat de temperaturen woensdag en donderdag rond de 9 graden uitkomen."

Kerstmis
Lees ook:
Kerstmis nat, zacht en grijs: 'Zaterdag wordt nog de mooiste dag'

Volgend weekend gaat de temperatuur zelfs nog meer omhoog. "Het lijkt dan echt een stuk warmer te worden", aldus De Wit. "Er komt dan behoorlijk wat warme lucht aanzetten vanaf de kust voor Portugal. De temperatuur loopt dan richting de 12 à 13 graden, misschien wordt het nog wel warmer." Qua zon valt het wel tegen. "Dan lijkt donderdag de beste dag te zijn."

Die temperaturen zijn 'vrij uitzonderlijk', zegt De Wit. "Het gebeurde vorig jaar toevallig ook. Toen was het rond de jaarwisseling veertien graden. Dat lijkt zich dus dit jaar te herhalen." De gemiddelde temperatuur ligt in deze tijd van het jaar een stuk lager, op 6 graden overdag. "Daar zitten we dus heel fors boven."

Compleet uitzichtloos

Voor de winterliefhebbers is aankomende week dus niet echt iets om naar uit te kijken. "Compleet uitzichtloos", zegt De Wit. "Maar voor de stookkosten is het wel gunstig." Toch hoeven winterliefhebbers de moed niet op te geven. "Daarna hebben we nog zeven à acht weken waarin het kan winteren."

Bekijk ook: historisch koud in Amerika, dit is er aan de hand

01:34
Het is historisch koud in Amerika. De temperaturen liggen tientallen graden onder nul door een bijzonder weerfenomeen, de bomcycloon. Onze weervrouw Nicolien Kroon legt uit hoe dit kan gebeuren.