Ga naar de inhoud
Liever kwijt dan rijk

Marktplaats vol kerstpakketten, KLM'ers zien handel in exclusieve kersttrui

KLM-personeel kon voor een klein bedrag een trui kopen, NS-medewerkers kregen onder meer een sjaal. Beeld © Marktplaats

Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken. Maar dat niet iedereen blij is met het kerstpakket dat hij afgelopen week kreeg van de baas, blijkt uit een rondgang op Marktplaats. Daar staat het vol met afgedankte cadeaus. Een kleine greep uit het assortiment.

Voor wie al jaren groot fan is van KLM en nooit met een andere luchtvaartmaatschappij de wereld over vliegt, is de kersttrui van dit jaar een waar collector's item. En dat zag het personeel ook in, want het kledingstuk dat zij voor een klein bedrag als kerstgeschenk konden aanschaffen, wordt nu veelvuldig aangeboden op Marktplaats. Voor zo'n 60 euro. 

66 keer te koop

Op de trui zie je het KLM-logo terug, samen met een KLM-toestel dat wordt bemand door de kerstman. En er staat bij geschreven: 'All I want for Christmas is Blue'. Daar was niet ieder KLM-personeelslid het mee eens, zeker 66 mensen hoeven het kledingstuk toch niet te hebben.

Door naar dat andere blauwe bedrijf: Coolblue. De medewerkers daar kregen een grote tas cadeau gevuld met veel merchandise. Twee van die pakketten staan inmiddels te koop voor 80 en 75 euro.

Bezorgwagen van lego

Voor dat geld krijg je onder meer een tas, frisbee, speaker, hamamdoek en een bezorgwagen van legosteentjes. Dat bouwwerkje staat trouwens ook nog eens 19 keer los te koop, voor 10 tot 50 euro.

Nog zo'n kerstcadeau wat de medewerkers blijkbaar liever kwijt dan rijk zijn: een boek over mosselen. DPG Media gaf het cadeau, samen met geitenwollensokken, duizenden keren weg in hun kerstpakket.

Het boek van Sergio Herman, genaamd Hommage, viel alleen niet in de smaak. Sinds deze week staat het boek - nog nieuw in plastic - opeens 47 keer te koop op de tweedehandssite, dat kan geen toeval zijn toch?

Bij de bioscoopketen Pathé kregen de medewerkers natuurlijk geen boek, maar op Marktplaats is te zien wat ze wel kregen: een speciale Pathé-editie van Monopoly. De Dorpsstraat, de Barteljorisstraat en de Kalverstraat zijn vervangen door de steden en straatnamen waar de bioscopen van het bedrijf gevestigd zijn.

"Uniek voor een Monopoly-verzamelaar", schrijft een medewerker die het spel - als een van de weinigen zo blijkt - liever verkoopt. De hoogste bieder wint, op dit moment ligt er een bod van 45 euro.

Bij het ministerie van Defensie werden ook kerstpakketten uitgedeeld. Naast een doos vol lekkernijen, werd ook een schort weggegeven. Het leuke daaraan is dat het gemaakt is van gerecyclede tentdoeken uit het leger. Op het schort is ook nog het logo van Defensie afgebeeld.

Toch hoefde niet iedereen het te hebben. Waar de één het schort voor 40 euro hoopt te verkopen, geeft de ander het weg voor een doos Pringles.

Bij de Nederlandse Spoorwegen kregen de machinisten en conducteurs dit jaar ook een kerstcadeau. En dat is nog niet zo vanzelfsprekend, want in 2020 kregen de medewerkers zelf - naast een doosje Merci - geen geschenk. Wel kregen ze toen twee eersteklas treinkaartjes, om weg te geven aan familie of vrienden. Het bedrijf zou er tonnen mee besparen.

NS dit jaar tóch pakket

Er ontstond veel ophef daarover vorig jaar. Dit jaar kregen de medewerkers daarom gewoon weer iets op de mat: een puzzel, sjaal en muts in NS-stijl. Dat niet iedereen zin had om de stukjes karton in elkaar te zetten, blijkt uit de tientallen advertenties op Marktplaats. De puzzel is bij sommigen gratis af te halen, bij een ander betaal je er 11 euro voor.

Ook de sjaal en muts zijn te koop én populair: een medewerker uit Breda heeft al een bod van 43 euro binnen voor het complete NS-pakket.

En dan heb je nog de bedrijven die hun kerstpakket niet personaliseren, maar inkopen bij grote kerstpakketketens. Bij het bedrijf Totaal Geschenk Kerstpakketten bleek het 'Kerstpakket met Fietsrugtas' populair. Maar niet onder de medewerkers die het ontvingen.

Fietstas van 45 euro

Zij bieden de fietstas van het merk Norländer - met een verkoopwaarde van zo'n 45 euro - massaal aan. De één met een logische reden: "Hoewel ik besef dat het een duur cadeau is, weet ik ook dat ik door twee chronische ziektes nooit lange stukken ga fietsen (waar deze tas speciaal voor bedoeld is)", schrijft een verkoper. Zij hoopt de tas voor 40 euro te verkopen.

Een ander schrijft: "Deze ga ik niet gebruiken, ik rijd motor." Verkopen dan maar, net als tientallen anderen gedacht moeten hebben.

Last, maar zeker niet least: het traditionele kerstpakket. De kartonnen dozen, gevuld met de welbekende fles wijn, tapas en nootjes, worden ook aangeboden op Marktplaats, al zijn het er niet veel. Het mooie hieraan is wel dat het gratis wordt weggegeven. "Voor gezin met kinderen die niet veel hebben en het ook echt nodig hebben", schrijft een weldoener uit Nijmegen die een enorm pakket aanbiedt.

Ultieme kerstgedachte

Een ander geeft onder meer tagliatelle, soesjes en chips weg 'voor iemand die ik hier blij mee kan maken'. Ook op Facebook Marketplace staan verschillende pakketten online. Zo deelt iemand uit Alphen aan den Rijn de ultieme kerstgedachte: "Voor wie het niet breed heeft, geef ik graag een deel van mijn kerstpakket weg!"

Bekijk ook: Zo vieren ze dit jaar kerst in Oekraïne

01:35
Waar op beelden van vorig jaar een uitbundige kerstsfeer te zien was, gaat het er dit jaar een stuk ingetogener aan toe. Toch proberen Oekraïners er het beste van te maken: "Dit zorgt voor afleiding."