De Almelose kruisboogschutter Kenzo K. is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Hij hoeft niet de gevangenis in. Het Openbaar Ministerie had 22 jaar gevangenisstraf en tbs geëist.
De 30-jarige K. stak op 17 september vorig jaar twee vrouwen dood in zijn flat. Daarna schoot hij vanaf zijn eigen balkon gericht met een kruisboog op een politieagent en een verpleegkundige.
Ontoerekeningsvatbaar
K. gebruikte al een aantal jaren drugs, wat bij hem een psychose zou hebben veroorzaakt. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum adviseerden de rechtbank om de man als volledig ontoerekeningsvatbaar te beschouwen. De rechter gaat daarin mee, zodat K. direct aan zijn tbs-behandeling kan beginnen. In deze video uit 2019 leggen we uit hoe tbs werkt:
Er zitten 1460 mensen in een tbs-kliniek: zo werkt tbs
Als K. lsd gebruikte, dacht hij volgens een vriend dat hij God was en werd hij agressief. In zijn haren zijn na zijn arrestatie lsd-sporen gevonden. Volgens het Openbaar Ministerie was een celstraf wel degelijk op zijn plaats. "Hij maakte van zichzelf een kruitvat en heeft zelf de lont aangestoken", zei de officier van justitie bij de inhoudelijke behandeling.
Uitglijder rechtbank
"Wij denken dat de rechtbank hier enorm is uitgegleden", zegt advocaat Sébas Diekstra namens de nabestaanden. "Doordat de verdachte lsd bleef gebruiken heeft hij zelf een bijdrage geleverd aan het ontstaan van zijn toestand. Wat ons betreft is een hoger beroep de enige manier om ervoor te zorgen dat er echt recht kan worden gesproken in deze zaak."

Horrorscenario
De dodelijke slachtoffers waren zijn 70-jarige onderbuurvrouw en haar 52-jarige nicht. Het 70-jarige slachtoffer werd op haar bank neergestoken, ze had negen steekwonden. Haar 52-jarige nicht is op meerdere plekken in de woning gestoken, gezien de bloedsporen. Ze is naar de slaapkamer gevlucht en uiteindelijk in de gang om het leven gebracht met zeventien messteken.
De 33-jarige verpleegkundige die bij de onderbuurvrouw op bezoek was om haar te verzorgen, wist ternauwernood via een balkon te ontkomen. Hangend aan de reling belde ze met 112. De verpleegkundige viel van tweehoog en lag zwaargewond op de grond toen K. een pijl op haar afvuurde. De officier van justitie sprak over een horrorscenario.
Het Openbaar Ministerie beraadt zich op een hoger beroep.
