Een partij van 134.000 kilo vuurwerk, die eigenlijk bedoeld was voor de consumentenmarkt, mag hier toch niet worden verkocht. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voldoet het niet aan de regelgeving voor consumentenvuurwerk. Het gaat om thunderkings, ook wel bekend als 'trueno del rey'.
Het vuurwerk bevat alleen maar knallading en dat is verboden in Nederland. De importeur moet de gehele voorraad van de markt halen en laten vernietigen of afvoeren naar bunkers buiten Nederland. Verder moet de importeur het vuurwerk dat al is uitgeleverd aan verkooppunten binnen een week terughalen. Als de importeur daar geen gehoor aan geeft, moet die een dwangsom tot ruim 1,6 miljoen euro betalen.
Als het goed is ligt het vuurwerk nog niet bij de consumenten thuis. De verkoop van vuurwerk uit de categorie F2 start pas op 29 december.
De thunderking werd onderworpen aan uitvoeriger onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut toen tijdens tests bleek dat er 'geen siereffecten zichtbaar waren'. Uit dat onderzoek bleek dat de thunderking inderdaad alleen maar knallading bevat.
Randen van de wet opgezocht
"Met thunderking zoeken de fabrikanten wel heel erg de randen van de wet op, wat niet bijdraagt aan een veiligere jaarwisseling", zegt Reinder Auwema van de ILT. "Thunderking lijkt te veel op de verboden enkelshotsbuis. In belang van ieders veiligheid moet het zo snel mogelijk van de Nederlandse markt verdwijnen."
De enkelshotsbuis, ook wel 'single shot', is een klein buisje op een voetje waar een lichtkogel uitkomt, met een knal op 15 meter hoogte. Sinds 2020 zijn enkelshotsbuizen verboden, omdat ze vaak tegen hulpverleners werden gebruikt.

Ondanks verbod knalvuurwerk ziet vuurwerkbranche verkoop stijgen
De Nederlandse vuurwerkbranche verwacht dat er dit jaar voor meer dan 85 miljoen euro aan legaal vuurwerk verkocht gaat worden.
Consumenten kopen massaal siervuurwerk, nu knalvuurwerk verboden is. Ook vuurwerkpijlen, romeinse kaarsen en babypijltjes zijn niet meer toegestaan. Dat is ruim 10 procent meer dan de 77 miljoen euro in 2019. "De verkoop gaat eigenlijk fantastisch, boven verwachting. Het enthousiasme is groot na twee jaar geen vuurwerk", zegt Leo Groeneveld, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).
Cakes in alle soorten en maten
Consumenten kopen dit jaar vooral 'grote cakes, die in alle kleuren, soorten en maten verkrijgbaar zijn en waar allerlei schoten uitkomen'. Volgens de vuurwerkexpert creëer je op oudejaarsavond 'je eigen vuurwerkshowtje' met zo'n cakebox. "Dat kan met allerlei thema's, als je bijvoorbeeld alleen maar goud en blauw wilt, dan is dat mogelijk." Ook fonteinen, 'met prachtige kleuren' doen het volgens Groeneveld goed.