Ga naar de inhoud
Arctische kou

Winterstorm in VS zorgt voor koudste kerst in tientallen jaren

Man verwijdert sneeuw in Minneapolis. Beeld © AP

Een gevoelstemperatuur van -45, spekgladde wegen en hevige sneeuwstormen: Amerika krijgt te maken met extreem winterweer. Ook de zuidelijke staten moeten zich voorbereiden op ijskoude feestdagen. Volgens meteorologen wordt het de koudste kerst in tientallen jaren.

In verschillende staten zorgt het winterweer nu al voor problemen. In Montana en Idaho zijn veel wegen afgesloten vanwege sneeuw en harde wind. Automobilisten in onder andere Colorado kwamen vast te staan omdat ze nauwelijks zicht hadden op de weg. Op sommige plekken daalde de temperatuur al in recordtempo. In Denver gebeurde dat binnen een uur met 37 graden.

Geen vluchten

Duizenden binnenlandse en buitenlandse vluchten zijn al gecanceld, ook op het drukste vliegveld in Chicago. "Veel Amerikanen maken zich zorgen of ze wel voor de kerst bij hun familie kunnen komen", vertelt correspondent Erik Mouthaan. 

Veel families zien elkaar alleen rond de Amerikaanse feestdag Thanksgiving en met de kerst, omdat ze ver uit elkaar wonen. Naar schatting gaan zo'n 100 miljoen Amerikanen op reis rond de feestdagen. Verschillende vliegtuigmaatschappijen bieden reizigers nu de optie aan om hun reis te verzetten. 

Bomb Cyclone

De 'arctische kou' trekt vanaf de noordpool via Canada over de Verenigde Staten tot aan de Mexicaanse grens. Meteorologen waarschuwen voor een zogenaamde 'bomb cyclone', een winterstorm die in korte tijd sterker wordt en voor veel sneeuwval gaat zorgen. Autoriteiten vrezen voor levensbedreigende situaties. 

Vrijwel elke staat in Amerika krijgt de komende dagen met storm te maken, is de voorspelling. En dat is uitzonderlijk. "Staten zoals Illinois en Minnesota zijn wel wat gewend. Maar juist die zuidelijke staten zijn er helemaal niet op voorbereid", legt Mouthaan uit.

Sunshine State

Staten als Texas en Georgia hebben bij vorst volgens hem direct een probleem omdat de infrastructuur daar niet op toegerust is, bijvoorbeeld doordat ze niet genoeg strooiwagens hebben voor de wegen. Bij eerdere extreme kou viel de stroom op veel plekken uit en raakten waterleidingen bevroren. Tweehonderd mensen kwamen door de kou om het leven. Inwoners vrezen nu opnieuw voor grote problemen.

Ook in 'Sunshine State' Florida kan het 25 graden kouder worden dan normaal gesproken. In Tallahassee kan het dit weekend 10 graden gaan vriezen. "Dat is verdomde koud voor die staat", zegt een woordvoerder van de WPC, het Amerikaanse weerbureau.

Door
Lees ook:
Door horrorweer in Texas zit Henry (92) als een mummie in dekens gewikkeld: 'Ik heb het zo koud'

Noodtoestand

De gouverneurs van Kentucky, North Carolina, Georgia en Oklahoma hebben de noodtoestand uitgeroepen. Verschillende staten hebben uit voorzorg extra opvangplekken geregeld. Er wordt opgeroepen niet de weg op te gaan en vooral ook op oudere landgenoten te letten.

"Het is gevaarlijk en een bedreiging. Ik raad iedereen aan om naar lokale waarschuwingen te luisteren", zei president Joe Biden vanuit het Witte Huis. Deze extremen komen volgens de National Weather Service maar één keer per generatie voor.