Ga naar de inhoud
#MeToo

Voorwaardelijke werkstraf geëist tegen journalist Jelle Brandt Corstius in smaadzaak

Jelle Brandt Corstius. Beeld © ANP / Patrick Harderwijk

Justitie eist een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur tegen journalist Jelle Brandt Corstius. Het Openbaar Ministerie vindt dat de journalist zich schuldig heeft gemaakt aan smaad jegens tv-producent Gijs van Dam. Brandt Corstius had zich zorgvuldiger moeten uitlaten, vindt het OM.

In een open brief in Trouw schreef Brandt Corstius in 2017 dat hij in het prille begin van zijn televisiecarrière slachtoffer is geweest van seksueel wangedrag. Hij zou zijn gedrogeerd en gedwongen tot orale seks.

#MeToo

Hij schreef de brief op het hoogtepunt van de #MeToo-discussie, toen slachtoffers van seksueel wangedrag door machtige mensen zich publiekelijk uitspraken. Brandt Corstius wilde naar eigen zeggen een bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat, en daarbij aangeven dat er ook mannelijke slachtoffers zijn.

De naam van Van Dam werd in de brief niet genoemd, maar uit de omstandigheden die Brandt Corstius beschreef, werd al snel duidelijk dat de vermeende verkrachter Van Dam was.

OM
Lees ook:
OM vervolgt journalist Jelle Brandt Corstius voor smaad

Volgens Van Dam waren de twee in een dronken bui samen in bed beland. De seks zou met wederzijdse toestemming zijn gebeurd in een hotelkamer van het Kurhaus, na een tv-uitzending van Barend en Van Dorp, waarvoor ze toen allebei werkten. Van Dam deed meerdere keren aangifte van smaad.

De eerste aangiftes zijn door het OM geseponeerd. Maar het gerechtshof besloot dat het OM Brandt Corstius toch moest vervolgen en dat de zaak voor de rechter moest komen.

Beschuldigde
Lees ook:
Beschuldigde verkrachting Brandt Corstius: verhaal Jelle is gelogen