Ga naar de inhoud
Gemeente op vingers getikt

Ambtenaar gestraft voor vervalsen paspoorten van onder anderen Taghi

Archieffoto Beeld © ANP/ Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Een voorwaardelijke celstraf van een jaar en 240 uur taakstraf: dat krijgt een 50-jarige vrouw uit Den Haag voor het vervalsen van paspoorten voor zware criminelen, onder wie Ridouan Taghi en Naoufal F. De gemeente Den Haag, waar de vrouw werkte, kreeg van de rechtbank een flinke tik op de vingers.

Mildred van D. had financiële problemen toen ze tussen 2012 en 2014 achttien vervalste paspoorten uitgaf. Een contactpersoon, Faysal N., gaf haar de pasfoto's en voor ieder paspoort kreeg zij 1000 euro. Naar eigen zeggen wist ze wel dat het om 'fout geld' ging, maar had ze niet bedacht dat het geld van criminelen kwam.

Uit zichzelf gestopt 

Omdat ze financiële problemen had en uit zichzelf stopte met het vervalsen van paspoorten, hoeft Van D. van de rechter niet de gevangenis in. Wel krijgt ze boven op haar straf een beroepsverbod van vijf jaar. De rechtbank zei dat de gemeente Den Haag 'zeer onachtzaam' is geweest en 'geen oog had' voor de kwetsbaarheid van een ambtenaar in zo'n positie, terwijl de gemeente op de hoogte was van de financiële problemen van de vrouw. 

OM
Lees ook:
OM eist 7 jaar tegen advocatenneef Taghi: 'Onmisbare schakel binnen organisatie'

De contactpersoon van Van D., Faysal N., is veroordeeld tot twee jaar cel. De rechtbank noemt hem 'de schakel tussen de boven- en onderwereld'. N. zweeg tijdens het hele proces. Dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven, wordt hem door de rechtbank kwalijk genomen. 

Zowel bij Taghi als bij Naoufal F. werden tijdens hun arrestatie valse paspoorten gevonden die zijn te herleiden naar Mildred van D. F. is inmiddels veroordeeld tot levenslang voor zijn betrokkenheid bij een moord in Almere. Het grote liquidatieproces waarin Taghi de hoofdverdachte is, loopt nog.