Ga naar de inhoud
Natte kerstdagen

Kerstmis nat, zacht en grijs: 'Zaterdag wordt nog de mooiste dag'

Het gaat de hele week regenen, maar kerstavond wordt het droog. Beeld © ANP

Is het niet donker, dan is het wel grijs. De donkere dagen voor kerst laten zich het best omschrijven als nat, zacht en dus: grijs. "Zaterdag wordt nog de beste dag van allemaal."

Vooral morgen komt er een flinke bak regen onze kant op. "Meer dan 10 millimeter kan er plaatselijk vallen", zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. 

Zacht voor de tijd van het jaar

Verder is de zon bijzonder weinig te zien en kan het ook flink waaien. Misschien is de temperatuur wel een lichtpuntje: "Dit weekend een graad of 10, 11", zegt Middendorp. Mensen die houden van winter zullen daar dan weer minder blij mee zijn. De laatste keer dat Nederland een witte kerst beleefde, was in 2010.

Zoals gezegd: zaterdag wordt nog de beste dag van allemaal. Die dag verloopt zo goed als droog, verwacht Middendorp, al kan hij een enkel plaatselijk buitje ook niet uitsluiten.    

Regen, regen, regen

Dan de kerstdagen. Hopelijk heb je binnen genoeg te doen, want het weer stemt waarschijnlijk niet gelukkig. Eerste kerstdag komt er 's middags een flink regengebied het land binnen en daar krijgt iedereen wel iets van mee, denkt Middendorp. "Tweede kerstdag kun je 's ochtends wel een wandelingetje maken. Daarna komen de buien."

Ouderwets
Lees ook:
Ouderwets snotterige dagen voor kerst: RS-virus, griep én corona gaan rond

Ook wordt het iedere dag steeds ietsje kouder. Van de 10 graden op zaterdag zijn op dinsdag, de dag na kerst, nog zeven graden over. Niet dat dat voor de tijd van het jaar koud is trouwens. "Zes graden is gemiddeld", weet Middendorp.

Meer kans voor de zon

Weinig om een glimlach van te krijgen dus, maar we zijn niet voor één gat te vangen. Middendorp weet er toch nog een positief slot uit te persen. "De dagen worden weer langer, dus wordt het langzaam lichter." Meer kans voor de zon de komende tijd dus.

Dierenpensions
Lees ook:
Dierenpensions zitten weer vol met kerst en oud en nieuw