Ga naar de inhoud
Ministerie staat garant

Failliete medicijnfabriek wordt nog even overeind gehouden

Minister Ernst Kuipers tijdens een debat. Beeld © ANP / Sem van der Wal

De recent failliet verklaarde medicijnfabriek InnoGenerics in Leiden wordt tot het einde van dit jaar door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) overeind gehouden. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat VWS tot dan garant staat voor het bedrijf, zodat het in ieder geval tot het einde van het jaar door kan met de bedrijfsvoering.

InnoGenerics maakt onder andere geneesmiddelen in tabletvorm tegen hart- en vaatziekten. De garantstelling van het ministerie van VWS zou de fabrikant moeten steunen bij het voorbereiden van een mogelijke overname, zodat de productie van de geneesmiddelen kan worden voortgezet.

Faillissement

Op 13 december vroeg InnoGenerics b.v. haar eigen faillissement aan, omdat het bedrijf niet meer aan haar verplichtingen kon voldoen. In een brief aan de Tweede Kamer liet minister Ernst Kuipers van VWS weten zich te richten op het 'maatschappelijk belang', om de beschikbaarheid van kritische geneesmiddelen te waarborgen.

Faillissement
Lees ook:
Faillissement grootste medicijnfabriek van ons land baart minister zorgen

Het bedrijf produceert als enige in Nederland op grote schaal zogenoemde generieke medicijnen. Dat zijn medicijnen waar geen patent meer op rust. Na het faillissement verklaarde minister Kuipers dat er voorlopig nog genoeg medicijnen beschikbaar waren, maar er binnen enkele maanden voor enkele geneesmiddelen alsnog tekorten kunnen ontstaan.

Nederland is sterk afhankelijk van producenten in Azië wat de leveringszekerheid van generieke medicijnen betreft. Het faillissement van InnoGenerics zou de leveringszekerheid van de medicijnen dus op korte termijn kunnen verslechteren.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat er maximaal 400.000 euro beschikbaar is om te kijken of een doorstart mogelijk is.

Bekijk ook: Dit horloge belt 112 als je een hartstilstand krijgt

02:11
Verschillende ziekenhuizen werken op initiatief van de Hartstichting aan een levensreddende gadget voor hartpatiënten: een horloge dat de hulpdiensten belt bij een hartstilstand. Simone (81) is een van de eerste personen die zo'n apparaat mag uittesten.