Ga naar de inhoud
50 miljoen vogels gedood

Europese autoriteiten: uitbraak vogelgriep is 'meest verwoestende' ooit

Archieffoto Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Nico Garstman

De uitbraak van vogelgriep die nu woedt, is de ergste in de Europese geschiedenis. Dat zeggen Europese autoriteiten. In een jaar tijd zijn zo'n 50 miljoen vogels van besmette bedrijven gedood en dat maakt het de 'meest verwoestende' uitbraak ooit.

Dat aantal is nog zonder de dieren die uit voorzorg werden gedood. 

Tussen oktober 2021 en september 2022 zijn 37 Europese landen, waaronder Nederland, getroffen door vogelgriep. Er werden ruim 2500 uitbraken vastgesteld in pluimveebedrijven, melden de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en de Europese Unie. 

Ook zijn zo'n 230 uitbraken gemeld bij in gevangenschap levende vogels en bijna 3900 bij wilde vogels.

Weer
Lees ook:
Weer landelijke ophokplicht voor pluimvee tegen vogelgriep

Voor de eerste keer was er geen sprake van meerdere besmettingsgolven in een jaar, maar ging de uitbraak gewoon door omdat het virus ook in de zomer niet onder controle kon worden gebracht. 

Vanaf september tot en met begin december zijn inmiddels al weer zeker 400 nieuwe gevallen in achttien verschillende landen geteld.

Jaar geleden al gewaarschuwd

Een jaar geleden hadden Duitse onderzoekers al gewaarschuwd voor de ergste uitbraak van vogelgriep in Europa ooit. Zij stelden dat de problemen wijdverspreid zijn en er voorlopig 'nog geen einde in zicht' is.

De vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waarvoor waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig zijn. Het risico voor mensen om besmet te raken is vrij laag.

Daarover meer in onderstaande video:

Zoogdieren krijgen vaker vogelgriep: ook risico voor ons?

01:13
Vogelgriep is nu nog niet gevaarlijk voor mensen, maar mutaties kunnen dat wel worden.

Ook in Nederland is op een aanzienlijk aantal bedrijven vogelgriep vastgesteld. Zo werden vorige maand nog 223.000 kippen geruimd in het Limburgse Oostrum nadat de ziekte daar op een pluimveebedrijf was vastgesteld.

In Nederland zijn er inmiddels al zo'n 6 miljoen dieren gedood.