Ga naar de inhoud
Verbod Gelderland

Geen windmolenpark Veluwe om wespendief te beschermen

Foto ter illustratie Beeld © Buiten-Beeld

Op de Veluwe en in een zone van 8 kilometer rondom het natuurgebied mogen geen windparken worden gebouwd. Die maatregel neemt de provincie Gelderland om te voorkomen dat wespendieven tegen de wieken van de windmolens aan vliegen.

De wespendief is een kwetsbare vogelsoort die beschermd moet worden. Als de soort zou verdwijnen heeft dat gevolgen voor de rest van de biodiversiteit op de Veluwe, het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland.

Soort in stand houden

De provincie heeft de wettelijke taak om de soort in stand te houden. Aangezien bekend is dat vogels slachtoffer worden van windmolens, heeft Gelderland nu besloten de bouw van windparken in en bij het leefgebied van de roofvogel voorlopig te verbieden.

Gruwelijke
Lees ook:
Gruwelijke dood zeearenden te voorkomen? 'Verf wieken windmolens zwart'

Er lopen verschillende onderzoeken naar het verminderen van aanvaringen van vogels met windmolens.

Zwart schilderen

Een cameradetectiesysteem kan misschien helpen. Ook het zwart schilderen van de wieken zou de vogels kunnen waarschuwen. Maar zolang niet bekend is of er een systeem is dat ook toegepast kan worden, geldt er voorlopig een verbod op windmolenparken tot op 8 kilometer afstand van de Veluwe.

Dat raakt de plannen van verschillende Gelderse gemeenten en drie andere provincies. Gelderland overlegt met Utrecht, Overijssel en Flevoland over de consequenties.

Naar de Betuwe

Gelderland kan door het windmolenverbod op en rond de Veluwe niet voldoen aan de afgesproken hoeveelheid duurzame energie uit het Nationaal Klimaatplan. Gekeken wordt naar andere plaatsen voor windmolenparken, bijvoorbeeld in de Betuwe. De provincie hoopt op meer geld van het Rijk voor onderzoek naar technische maatregelen waardoor windparken minder slachtoffers maken onder vogels.

Bekijk ook: Camerasysteem redt vogels uit wieken van windmolens

02:59
Per turbine vliegen volgens onderzoek elk jaar gemiddeld twintig vogels tegen de wieken.