China heeft zijn illegale politiebureaus in Nederland gesloten. Dat heeft de Chinese ambassade bevestigd tegenover het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie heeft 'vooralsnog' geen aanwijzingen gevonden dat de bureaus betrokken zijn bij intimidatie van Chinezen in Nederland, maar doet nog verder onderzoek.
Dit schrijft minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. Eind oktober onthulde RTL Nieuws dat twee Chinese politiekorpsen vestigingen in Nederland hadden geopend.
Servicepunten
China heeft het bestaan ervan eerst ontkend, daarna gebagatelliseerd. Het zou slechts gaan om 'servicepunten' voor Chinezen in het buitenland.
Tegenover het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de Chinese ambassade vol dat ze geen bemoeienis hebben gehad met de bureaus. Ze zouden zijn opgezet door vrijwilligers om bijvoorbeeld een rijbewijs te kunnen verlengen, zolang reizen naar China door covid niet mogelijk is.
Deze verklaring is opvallend, omdat één van de politiebureaus al is opgericht in 2018, ver voordat Covid-19 voor de eerste keer opdook. Ook onthulde RTL Nieuws dat hoge vertegenwoordigers van de Chinese ambassade op een bijeenkomst waren waar het bestaan van de bureaus werd besproken.

Het ministerie stelt dat, hoewel er vanuit de Chinese gemeenschap in Nederland af en toe signalen komen over ongewenste buitenlandse inmenging, er tot nu toe geen verband is vastgesteld met de Chinese politiestations.
RTL Nieuws sprak eerder met een gevluchte dissident, Wang Jingyu. Hij is er wel van overtuigd dat de Chinese politiebureaus hem hebben geïntimideerd.
Gevlucht uit China, maar ook in Nederland niet veilig: 'Waarom wil je mij doden?'
Gesloten
Volgens de brief van Buitenlandse Zaken heeft premier Rutte de Chinese politiebureaus ter sprake gebracht in zijn gesprek met de Chinese president Xi tijdens de G20-top op Bali. "De Chinese ambassade heeft sindsdien bevestigd dat de stations inmiddels zijn gesloten", schrijft minister Hoekstra.
Hij schrijft verder dat er nog steeds onderzoek loopt naar de gang van zaken rond deze politiestations. Het is immers nog niet duidelijk hoe ze werden gefinancierd en wat ze precies in Nederland hebben gedaan. Wanneer het onderzoek klaar is, is niet bekend.

Hoekstra stelt dat hij over deze kwestie in overleg is met andere EU-landen. Uit recent onderzoek van een Spaanse mensenrechtenorganisatie bleek dat Chinese politiekorpsen in totaal 102 kantoren hebben in 53 landen.
Sjoerd Sjoerdsma van D66 was één van de Kamerleden die hierover vragen hadden gesteld aan Hoekstra. Hij is blij dat de politieposten zijn gesloten. "Maar het blijft zeer verontrustend dat deze konden worden opgericht en actief waren zonder dat de Nederlandse overheid hier van af wist. Het roept ook de vraag op wat de Chinese overheid nog meer in het geheim in ons land doet om de Chinese diaspora te beïnvloeden en te intimideren."