Ga naar de inhoud
Slechthorende schurk

Acteur 'B2' uit Bassie en Adriaan op 92-jarige leeftijd overleden

Links: B2, de slechthorende boef uit Bassie en Adriaan Beeld © Bassie en Adriaan

Joop Dikmans, beter bekend als Boef B2 uit Bassie en Adriaan, is overleden. Dat bevestigt kleinzoon Rick Hof aan RTL Nieuws na berichtgeving van NH Nieuws. Dikmans (92) leed enkele maanden aan dementie en overleed afgelopen woensdagnacht in zijn slaap.

"Zijn hart en longen waren kerngezond, maar zijn hersenen werden wat minder", vertelde kleinzoon Rick Hof aan de regionale zender. "Hij heeft een hele mooie leeftijd bereikt, maar het verlies van 'opa boef' doet ons zo net voor de feestdagen erg veel pijn."

Slechthorende boef

Dikmans trad tientallen jaren op als clown Handy Fool, maar was bij het grote publiek vooral bekend als B2, de slechthorende boef uit Bassie en Adriaan. Hij vertolkte de rol van B2 in Het geheim van de schat (1987), De verdwenen kroon (1988) en De verzonken stad (1989). 

In de avonturen 'Het geheim van de sleutel' en 'De diamant' speelde overigens de oudere broer van Joop, Harry, de rol van B2.

Velen zullen B2 herinneren als de boef die altijd 'Wat zeggie?' vroeg aan de Baron en Vlugge Japie. Met zijn grote dikke snor en bolhoedje had hij het altijd voorzien op Bassie en Adriaan.

Joop Dikmans wordt op vrijdag 23 december in het bijzijn van zijn familie gecremeerd.

Bassie
Lees ook:
Bassie en Adriaan-ster duikt op in Sinterklaasjournaal: 'Dít is pas nostalgie'