Riet moest in 1998 haar borsten laten amputeren vanwege borstkanker. Na de operatie kreeg ze er siliconen borstimplantaten voor in de plaats. Ze dacht daarmee van de kanker af te zijn, tot in 2020 een nieuwe diagnose volgde: lymfeklierkanker. Nota bene veroorzaakt door haar borstimplantaten van fabrikant Allergan.
De implantaten van het merk Allergan worden sinds 2018 niet meer in Europa verkocht, omdat er een verband werd gevonden met BIA-ALCL, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker.
Twee jaar geleden kreeg Riet dus te horen dat ook zij hieraan leed. "Je gelooft het gewoon eerst niet", vertelt ze aan RTL Nieuws. Haar was aanvankelijk verteld elke tien jaar op controle te gaan. Ze was in 2018 al naar een arts gegaan voor een controle, omdat de implantaten niet meer goed zaten. Maar de arts antwoordde volgens Riet als volgt: "We gaan er niet meer aan rommelen. Je kunt je hele leven ermee doen en je hoeft niet meer op controle."

Riet heeft in het verleden enkele nare ervaringen met haar borstimplantaten gehad. De eerste twee sets implantaten - van het merk Allergan - moesten er vanwege klachten uit.
Implantaten op basis van lichaamseigen weefsel bleken geen optie, dus uiteindelijk koos ze toch weer voor borstprotheses van Allergan.
Vochtophoping
In 2020 kreeg Riet nieuwe klachten: een ophoping van vocht in haar borsten. "Na zes maanden kregen ze het vocht nog niet weg, dus liet de arts toch maar een echo maken", vertelt Riet. "Na de echo deden ze allemaal heel raar en er kwamen allemaal mensen bij. Ik dacht: dat is niet goed."
En inderdaad, het was foute boel. Na het meermaals weghalen van het vocht werd Riet door de arts gebeld. "Hij zei: ik heb heel vervelend nieuws voor je." Ze had BIA-ALCL, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. De boosdoener: haar siliconen borstimplantaten.

De protheses en alles eromheen moesten er meteen uit worden gehaald. "Dan ben je ineens heel plat, maar dan ook echt plat. Met allemaal deuken en gaten", vertelt Riet.
Geen waarschuwingen
Inmiddels is Riet twee jaar schoon van de lymfeklierkanker, maar de situatie heeft veel vragen bij haar opgeroepen. Ook zit haar linkeroksel vol siliconen, wat uit de protheses is 'gezweet'. Dat betekent dat kleine siliconendeeltjes uit de vulling lekken en in het lichaam terechtkomen.
Dat ze niet is gewaarschuwd voor de risico's van de borstimplantaten, vindt Riet het vreemdst. De risico's van de operatie werden wel gemeld, maar de risico's van de prothese zelf niet. "Als je geopereerd wordt, moet je alle negatieve dingen ook benoemen. Maar nooit is mij verteld dat een prothese kan zweten of dat je daar siliconenziekte van kunt krijgen. Nooit."

Riet is lang niet de enige die klachten ontwikkelde door borstimplantaten. Bureau Clara Wichmann heeft daarom een rechtszaak tegen Allergan aangespannen namens 60.000 vrouwen in Nederland die de siliconen borstimplantaten van het merk hebben.
"Allergan heeft niks gedaan met de informatie uit 2018, toen het verhoogde risico op BIA-ALCL lymfeklierkanker werd vastgesteld. Vrouwen werden niet op de hoogte gesteld", vertelt Femke Zeven namens Bureau Clara Wichmann. "Het is een vastgesteld gebrekkig product en wij willen opkomen voor de 60.000 vrouwen die de implantaten hebben."

Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen vrouwen met of zonder klachten: "Het gaat over iedereen. Het maakt niet uit wat er is gebeurd of voor wat voor reden dan ook ze implantaten hebben laten plaatsen", zegt Zeven.
"We hopen het gesprek aan te gaan met de maatschappij, schadevergoeding te regelen voor vrouwen die daar recht op hebben en een signaal af te geven aan de farmaceutische industrie", vertelt Zeven. De rechtszaak zal naar verwachting twee tot drie jaar duren.
Onverklaarbare, systemische klachten
Dat er veel vrouwen zijn met klachten door siliconen borstimplantaten wordt door internist Prabath Nanayakkara van Amsterdam UMC aan RTL Nieuws bevestigd: "Ik heb sinds 2012 ongeveer 1500 patiënten gezien die vermoedelijk van hun implantaten ziek geworden zijn."
Het gaat daarbij vaak om onverklaarbare, systemische klachten. Bij deze klachten raakt het afweersysteem ontregeld en wordt het eigen lichaam aangevallen. Maar de meest voorkomende klachten bij implantaten zijn 'lokale' klachten.
Van de vrouwen die implantaten nemen voor reconstructie moet een op de twee binnen tien jaar de implantaten weer laten verwijderen, zegt Nanayakkara. "Bij vrouwen die vanuit cosmetische overwegingen implantaten nemen gaat het om een op de vijf."
Breast Implant Illness
De kans op ALCL, de zeldzame vorm van lymfeklierkanker die verband houdt met siliconen borstimplantaten, is volgens Nanayakkara klein. Bij vrouwen van rond de 50 jaar is de kans 1 op 35.000. De internist benadrukt wel: "Ieder borstimplantaat zal zweten. Sommige vrouwen kunnen daardoor klachten krijgen. Dat noemen we Breast Implant Illness."
Het zou kunnen dat het commerciële aspect van de plastische chirurgie de informatievoorziening rond siliconen borstimplantaten beïnvloedt. "Maar het kan ook zijn dat vrouwen niet horen wat ze niet willen horen", zegt Nanayakkara.

Of de siliconen implantaten vanwege de klachten verboden zouden moeten worden, is voor de internist lastig in te schatten: "Ik zie alleen mensen voorbijkomen met klachten. Ik zou zeggen: verbieden. Maar er is heel veel informatie op het internet en toch nemen vrouwen de implantaten, ondanks de negatieve publiciteit."