Ga naar de inhoud
In memoriam

Zij overleden in 2022: van Piet Paulusma tot Olivia Newton John en koningin Elizabeth

Beeld © ANP/RTL Nieuws

Eén persoon haalde ruimschoots de 100 jaar, de jongste in deze lijst overleed al op 34-jarige leeftijd. De prominenten hieronder verdienen allemaal om verschillende redenen een plek op deze pagina. Bijvoorbeeld vanwege hun rol in de wereldgeschiedenis, hun inzet voor de samenleving of vanwege de invloed op de muziek-, tv- of kunstwereld.

6 januari: Sidney Poitier (94)

Sidney Poitier was in 1963 de eerste acteur van kleur die een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol won voor het drama Lilies of the Field. Hij ontving in 2009 van president Obama de Medal of Freedom, de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers. Lees verder.

20 januari: Meat Loaf (74)

De Amerikaanse zanger, van wie de echte naam Michael Lee Aday is, maakte het album Bat Out of Hell (1977), met hits als Paradise By The Dashboard Light en You Took the Words Right Out of My Mouth. Lees verder. 

25 januari: Wim Jansen (75)

Hij won als voetballer met Feyenoord in 1970 de Europa Cup 1 en de wereldbeker voor clubs. Jansen speelde 65 interlands voor het Nederlands elftal en verloor daarmee de WK-finales in 1974 en 1978. Lees verder.

27 januari: Max Moszkowicz sr. (95)

Moskowicz stond als advocaat onder anderen de Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder bij. Hij overleefde de Duitse vernietigingskampen in de Tweede Wereldoorlog, zijn ouders, broertje en zusje niet. Lees verder.

13 maart: William Hurt (71)

De acteur won een Oscar voor zijn rol in de film Kiss of the Spider Woman (1985) en kreeg Oscarnominaties voor zijn rollen in de satire Broadcast News (1987), Children of a Lesser God (1986) en A History of Violence (2005). Lees verder.

20 maart: Piet Paulusma (65)

De weerman besloot zijn bijdrage steevast met: 'oant moarn' ('tot morgen'). Hij maakte 23 jaar Piets Weer bij SBS, steeds vanaf een andere locatie in het land, sinds 2020 bij Omroep MAX. Lees verder.

23 maart: Madeleine Albright (84)

Albright was de eerste vrouwelijke Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken (1997-2001) onder president Bill Clinton. Ze is geboren in toenmalig Tsjecho-Slowakije en ontvluchtte het land tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lees verder.

8 april: Mimi Reinhardt (107)

Reinhardt stelde lijsten op met namen van Joden die in de fabriek van de Duitse industrieel Oskar Schindler konden werken waardoor ze niet werden gedeporteerd tijdens de Holocaust. Het verhaal is verfilmd als Schindler's List. Lees verder.

14 april: Alex Brenninkmeijer (70)

Brenninkmeijer was de nationale ombudsman van 2005 tot 2014. Hij boog zich bijna tien jaar over klachten van burgers over overheidsinstanties en deed onder meer onderzoek naar de Q-koorts. In 2014 werd hij lid van de Europese Rekenkamer.

22 april: Jan Rot (64)

De zanger, componist en schrijver vertaalde teksten van musicals als Jersey Boys, Tommy en Hello, Dolly!. Hij speelde in de musical Doe Maar! en schreef ook boeken en liedjes. Kort voor zijn dood verscheen zijn afscheidsalbum I.P.V. Kaarten. Rot is overleden aan uitgezaaide darmkanker. Lees verder.

25 april: Henny Vrienten (73)

De zanger, componist, gitarist werd bekend als voorman van de populaire band Doe Maar, die hits had als Is dit alles, De bom, Pa en Doris Day. Vrienten schreef muziek voor films en tv-series als Left Luggage, Abeltje, Het Klokhuis, Sesamstraat. Lees verder. 

30 april: Mino Raiola (54)

De zaakwaarnemer van profvoetballers was betrokken bij transfers van bekende spelers als Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Erling Haaland en Matthijs de Ligt. Hij werd geboren in Italië en is opgegroeid in Haarlem. Lees verder.

4 mei: Mary 'Sis' van Rossem (77)

De kunsthistorica en zus van historicus Maarten besprak in het populaire tv-programma Hier zijn de Van Rossems met haar broers Maarten en Vincent het culturele erfgoed van een stad. Lees verder. 

11 mei: Jeroen Brouwers (82)

De schrijver debuteerde in 1964 met de verhalenbundel Het mes op de keel, schreef ook het boek Bezonken rood over de toestanden in een jappenkamp. In 2021 won hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn laatste boek Cliënt E. Busken. Lees verder.

15 mei: Mient Jan Faber (81)

Mient Jan Faber was een bekende vredesactivist en een van de bedenkers van de leus: 'Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland'. Hij organiseerde in de jaren tachtig grote demonstraties tegen kernwapens. Ook was hij een wiskundige. Lees verder.

26 mei: Willibrord Frequin (80)

Frequin werd bekend als presentator die de confrontatie niet schuwde. Vooral in het programma De week van Willibrord ging hij zo te werk. Eerder werkte hij voor het KRO-programma Brandpunt. Hij vroeg in 1976 als enige journalist prins Bernhard naar de Lockheed-affaire, het omkoopschandaal waarbij de prins was betrokken. Lees verder.

23 juni: Stien Kaiser (84)

Kaiser was olympisch en wereldkampioene schaatsen. In 1967 was ze de eerste Nederlandse schaatsster die wereldkampioen allround werd. Ze won goud op de 3 kilometer bij de OIympische Spelen in Sapporo (1972). Lees verder.

4 juli: Remco Campert (92)

De schrijver kreeg bekendheid met het boek Het leven is vurrukkulluk, waarvoor hij onder meer de P.C. Hooftprijs kreeg. Hij schreef ruim honderd romans, verhalenbundels en gedichtenbundels. Hij was de zoon van dichter Jan Campert. Lees verder.

8 juli: Shinzo Abe (67)

Abe was de langstzittende premier van Japan, hij leidde het land in 2006 en 2007 en van 2012-2020. Beide keren trad hij af om gezondheidsredenen. Hij werd neergeschoten toen hij campagne voerde voor een partijgenoot. Lees verder. 

30 juli: Nichelle Nichols (89)

De actrice speelde luitenant Nyota Uhura in de Star Trek-series. Haar kus met collega William Shatner (Captain Kirk) staat bekend als een van de eerste kusscènes tussen een zwarte actrice en een witte acteur op de Amerikaanse televisie. Lees verder.

8 augustus: Olivia Newton John (73)

De zangeres en actrice vertolkte de rol van Sandy in de film Grease (1978) met John Travolta als tegenspeler. Ze heeft hits op haar naam als You're The One That I Want en Hopelessly Devoted To You. Lees verder.

20 augustus: Bram Peper (82)

De PvdA' er was zestien jaar burgemeester van Rotterdam (van 1982 tot 1998) waarin onder meer de Erasmusbrug werd gebouwd en de plannen voor de wijk Kop van Zuid werden ontwikkeld. Ook was Peper minister van Binnenlandse Zaken (1998-2000). Hij kwam in opspraak door de zogeheten bonnetjesaffaire. Lees verder.

30 augustus: Michail Gorbatsjov (91)

Gorbatsjov was leider van de Sovjet-Unie (1985-1991). Door zijn hervormingen eindigde de Koude Oorlog, viel de Sovjet-Unie uiteen, viel de Berlijnse Muur en werden de Russische begrippen glasnost (openheid) en perestrojka (hervorming) wereldwijd bekend. Lees verder.

7 september: Piet Schrijvers (75)

Schrijvers was keeper van Ajax (bijgenaamd De Beer van de Meer vanwege zijn imposante verschijning), PEC Zwolle en FC Twente. Hij verdedigde 46 keer het doel in het Nederlands elftal. Enkele jaren geleden werd bekend dat Schrijvers de ziekte van Alzheimer had. Lees verder.

8 september: Koningin Elizabeth II (96)

Koningin Elizabeth was de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis. Ze werd in 1952 op 25-jarige leeftijd koningin na de dood van haar vader koning George VI en bleef dat zeventig jaar, tot haar dood. Haar echtgenoot prins Philip (99) overleed in 2021. Lees verder.

28 september: Coolio (59)

Rapper Coolio, zijn echte naam was Artis Leon Ivey Jr., scoorde hits met nummers als Gangsta's Paradise en Fantastic Voyage. Hij won in 1996 een Grammy voor beste solo-optreden met Gangsta's Paradise. Lees verder.

3 oktober: Léonie Sazias (65)

Sazias was tv-presentatrice en oud-Tweede Kamerlid voor 50PLUS. Ze begon haar carrière als omroepster bij Veronica, maakte ook programma's bij AVRO (talkshow Ruud en Leonie met Ruud ter Weijden) en TROS (Dierenmanieren met Martin Gaus). Lees verder.

14 oktober: Robbie Coltrane (72)

De acteur die de reus Hagrid in de filmreeks Harry Potter speelde, acteerde in meer dan vijftig films. Hij was ook te zien in de James Bondfilms Golden Eye (1995) en The World is Not Enough (1999). Lees verder. 

5 november: Aaron Carter (34) 

Aaron Carter was de jongere broer van Nick Carter, die bekend is van de Backstreet Boys. Zelf scoorde Aaron ook hits met nummers als 'Crush On You' en 'Crazy Little Party Girl'. Aaron heeft relaties gehad met Hilary Duff en later Lindsay Lohan. De zanger werd dood aangetroffen in zijn huis in Lancaster, in de Amerikaanse staat Californië. Lees verder.

8 november: Pierre Kartner (87)

Kartners artiestennaam was Vader Abraham. Hij had hits als Het Smurfenlied, Het Kleine Café aan de Haven en Vader Abraham had zeven zonen. Hij schreef ook nummers voor anderen zoals Huilen is voor jou te laat van Corry en de Rekels. Lees verder.

13 november: Rudi Hemmes (99)

Hemmes ontsnapte in 1943 naar Engeland en kwam met de Prinses Irene Brigade terug om Nederland te bevrijden. Hij vertelde tot op hoge leeftijd jongeren over vrijheid. Hij vond zichzelf geen held, maar in 2019 prees koning Willem-Alexander hem voor zijn moed. Lees verder.

25 november: Irene Cara (63)

De zangeres en actrice werd wereldberoemd door haar rol als Coco Hernandez in musicalfilm Fame. Ze zong ook de titelsong What A Feeling voor de film Flashdance. Lees verder.

30 november: Christine McVie (79)

De Britse zangeres en componist maakte jarenlang deel uit van popgroep Fleetwood Mac, schreef hits als Little Lies, Everywhere, Don't Stop, Say You Love Me en Songbird. Lees verder.

5 december: Kirstie Alley (71)

Alley was een Amerikaanse actrice. Ze speelde in tv-series als Cheers en North and South. Ze was tegenspeelster van John Travolta in de Look Who's Talking-filmtrilogie. Lees verder.

13 december: Han Peekel (75)

Peekel was televisiemaker van programma's als TV-monument en het stripprogramma Wordt Vervolgd (1982 tot 1997). Daarin deden kinderen het stemmetje van hun favoriete stripfiguur na: 'Ik ben ...7 jaar en ik doe Donald Duck na', klonk het dan. Peekel overleed op Bali. Lees verder.

15 december: Joop Dikmans (92)

Joop Dikmans was bekend als de slechthorende boef B2 uit Bassie en Adriaan. Hij vertolkte de rol van B2 in Het geheim van de schat (1987), De verdwenen kroon (1988) en De verzonken stad (1989). Dikmans trad tientallen jaren ook op als clown Handy Fool. Hij leed in de maanden voor zijn dood aan dementie en overleed in zijn slaap. Lees verder. 

25 december: John Leddy (92)

Acteur John Leddy speelde in populaire series als De kleine Waarheid (met Willeke Alberti), Sil de Strandjutter, Dagboek van een herdershond en Zeg 'ns Aaa van 1981 tot 1993.

31 december: paus emeritus Benedictus

Paus emeritus Benedictus is overleden. De 95-jarige Duitser, geboren als Joseph Ratzinger, was in 2013 afgetreden vanwege gezondheidsredenen. Daarmee was hij de eerste paus in ongeveer zeshonderd jaar die aftrad.