Ga naar de inhoud
Zandzakken in tunnelbak

Grondwater duwt weg omhoog, A7 tussen Sneek en Joure mogelijk maanden dicht

Zandzakken op de A7. Beeld © CAMJO media

De A7 tussen Sneek en Joure moet waarschijnlijk maanden dicht, omdat een deel van de tunnelbak in de weg omhoog blijkt te worden geduwd door grondwater. Woensdag werd de weg al afgesloten toen asfalt op de weg onder het Prinses Margrietkanaal omhoog was gekomen en afbrokkelde.

Rijkswaterstaat onderzocht waarom het tunneldeel omhoogkwam. Grondankers die het tunneldeel op zijn plaats moeten houden zijn gebroken. Omdat de wegbeheerder nu alle grondankers in de tunnelbak moet controleren, gaat het herstel waarschijnlijk maanden duren.

Een tunnelbak bestaat uit zogenoemde tunnelmoten. Tunnelmoten zitten vast met tientallen grondankers. Grondwater heeft de tunnelmoot omhooggedrukt en daardoor zijn de grondankers gebroken.

Deel
Lees meer:
Deel van onveilige brug over A12 bij Zoetermeer wordt in komende maand weggehaald

Volgens de wegbeheerder hadden tunnelmoten of grondankers bij eerdere controles geen schade. De snelweg tussen Sneek en Joure was wel volgend jaar aan de beurt voor regulier onderhoud.

Zandzakken

Om te voorkomen dat het asfalt en het tunneldeel nog verder omhoogkomen, zijn 1700 zware zandzakken over de hele breedte van de weg geplaatst. Die zorgen volgens Rijkswaterstaat voor genoeg tegendruk.

Bekijk ook: Spekgladde wegen: auto belandt in ijskoud water

00:29
Flinke gladheid op de weg in het noorden en westen van het land. Op meerdere plekken zijn ongelukken gebeurd, zoals dit ongeval in Delft.