Ga naar de inhoud
Vooral in de kustprovincies

Gladheid zeer verraderlijk: grote drukte op de spoedeisende hulp

Stoepen waren spekglad. Beeld © ANP

Vandaag bleek maar weer hoe verraderlijk ijzel kan zijn. Spekgladde wegen en stoepen hebben geleid tot val- en glijpartijen. Met name in de kustprovincies hebben ziekenhuizen een extreem drukke nacht en dag gehad.

Gisteravond waarschuwde het KNMI al dat de wegen verraderlijk glad zouden kunnen worden. In tien provincies gold urenlang code oranje. Vanochtend werd dit afgeschaald naar code geel. 

In de ziekenhuizen zien ze vooral mensen met hoofdletsel en breuken. Een woordvoerder van het Antonius Ziekenhuis in Sneek laat weten dat het extreem druk was. "Het ging hier non-stop door." Bij hen melden zich opvallend veel scholieren met letsel op de spoedeisende hulp.  

Drukste dag van het jaar

In het Bravis Ziekenhuis in Brabant zien ze juist vooral veel ouderen die verrast werden door de gladheid. Daar noemen ze vandaag de 'drukste dag van dit jaar'. En ook in het Flevoziekenhuis in Almere draait de gipskamer op volle toeren. 

Toch zijn het vooral de ziekenhuizen in de kustprovincies waar het tot extreme drukte leidt. Zo vindt er op dit moment crisisoverleg plaats in het Leids Universitair Ziekenhuis over hoe ze zich moeten voorbereiden op meer drukte door de gladheid in de komende dagen. 

Extra opgetrommeld

Ook in het Alrijne Ziekenhuis spreken ze van extreme drukte. "Normaal behandelen wij zo'n 80 mensen op de spoedeisende hulp. Nu zaten we ineens op het dubbele - 160 - aantal patiënten", laat een woordvoerder aan RTL Nieuws weten.

Personeel wordt extra opgetrommeld om te komen werken. Niet alleen op de spoedeisende hulp zelf, maar bijvoorbeeld ook mensen die op de operatiekamers werken. "Het is nu zelfs drukker dan de piek die wij een paar jaar geleden hadden na een druk schaatsweekend."

Waarschuwing voor gladheid, lokaal dichte mist

Het KNMI heeft de waarschuwing voor gladheid uitgebreid naar het hele land. Code geel is nu ook op de Waddeneilanden van kracht. Het is plaatselijk verraderlijk glad door bevriezing. In het oosten kan het daarnaast ook lokaal glad worden door lichte sneeuwval.

Het KNMI waarschuwt verder dat in Limburg plaatselijk dichte mist voorkomt. In de loop van de avond kan ook elders in het land dichte mist ontstaan.
De waarschuwing geldt tot zaterdagmiddag 12.00 uur.

Een woordvoerder van het Haga Ziekenhuis in Den Haag geeft aan dat ze vandaag alleen al vanwege de gladheid zo'n 25 patiënten hebben gezien. Zij hadden uit voorzorg al extra mensen ingepland om de drukte aan te kunnen. Ook zij kijken momenteel of er qua personeel opgeschaald moet worden voor dit weekend. 

Zondagochtend daalt de temperatuur ook weer tot onder het vriespunt. In de loop van de dag komt er zachtere lucht aan en zal de temperatuur langzaam oplopen tot zo'n negen graden op maandag.