Ga naar de inhoud
Winter wordt weer herfst

Geniet er nog maar even van, schaatspret duurt niet lang meer

Een jeugdige fanatiekeling op schaatsen bij Nijmegen. Beeld © ANP

Wie wil schaatsen moet snel zijn. Vanaf zondag is het voorlopig over met de pret. Het gaat dooien rond het middaguur en daarna blijft de temperatuur alleen nog maar verder stijgen, tot 10 of zelfs 11 graden op dinsdag, zegt Marc de Jong van Buienradar.

Eerst het goede nieuws. Aankomende nacht en ook in de nacht van zaterdag op zondag zal het ijs nog verder aangroeien.

Ommekeer zondagmiddag

"Morgen belooft een heel aardige schaatsdag te worden", zegt De Jong. "De dag begint nog mistig, maar zodra die is opgetrokken, kun je waarschijnlijk wel terecht op dichtgevroren ondiepe wateren en ondergelopen schaatsbaantjes." 

"Op diepere vaarten en sloten, of plekken waar het water stroomt moet je echt nog niet wezen", zegt De Jong. "De winterkou is er relatief vroeg bij dit jaar. Het dieper gelegen water is nog niet voldoende afgekoeld wat ervoor zorgt dat het ijs van onderaf minder snel kan aangroeien."

Zondagmiddag komt de ommekeer, dus wie wil, moet er op tijd bij zijn, in ieder geval voor de middag. Op de Schaatsradar van Buienradar staat een actueel overzicht van plekken waar veilig geschaatst kan worden. Zo koud is het nu:

Na het weekend staat - vanaf woensdag officieel - de astronomische winter voor de deur, maar het weerbeeld doet meer aan herfst denken. Met een verwachte hoeveelheid van 6 of 7 millimeter regen is maandag behoorlijk nat. Dinsdag wordt het naar verwachting zelfs 10 of 11 graden. "Eigenlijk totaal het tegenovergestelde van wat we nu zien", zegt De Jong.

Groene regenachtige kerst

"De kerst is nog ver weg, maar het lijkt er nu op dat we groene en regenachtige dagen krijgen met een temperatuur van 6 graden overdag en 4 graden 's nachts. Al zijn er nog modellen die wat kouder weer aangeven. Het duurt ook nog ruim een week."

Bekijk ook: deze liefhebbers waren er al vroeg bij

00:41
Op verschillende plekken in het land wordt er geschaatst op natuurijs, zoals op de Ryptsjerksterpolder in Friesland.