Ga naar de inhoud
Vaak geen alternatieven

Halfje bruin voor 3,19: inflatie bij glutenvrije producten nóg hoger

Beeld © ANP

Ruim 170.000 mensen in ons land zijn overgevoelig voor gluten en lijden aan de auto-immuunziekte coeliakie. En dat is niet makkelijk: bij alles wat je koopt moet je opletten of er geen gluten in zitten. Alsof dat nog niet genoeg is, rijzen de prijzen de pan uit, tot grote zorgen van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Bij de website van online magazine 'Miss Glutenvrij' merken ze het al een tijdje: artikelen over goedkoop glutenvrij eten worden deze dagen goed gelezen. "Mensen vragen ook budgettips", zegt blogger Eva Frederiks.

Goedkoop is overigens relatief, want glutenvrije producten zijn altijd al duurder dan de gewone variant. Neem bijvoorbeeld glutenvrij brood. Een halfje kost nu 3,19 euro.

'Kosten lopen hard op'

Volgens Frederiks is er nu meer aan de hand. De prijzen van glutenvrije artikelen stijgen harder dan normale producten: "Prijsverschillen nemen echt flink toe", zegt ze. Ze woont bij haar ouders en ze eten thuis allemaal glutenvrij. "Dus de wekelijkse kosten lopen hard op."

Ilse van Dam heeft coeliakie, net als twee van haar kinderen, en merkt als ze boodschappen doet duidelijk het verschil in prijs op:

Glutenvrije producten stukken duurder: 'Kost me zo 300 euro meer'

02:05
De boodschappen worden voor iedereen duurder, maar mensen die niet tegen gluten kunnen, worden nog harder in de portemonnee geraakt.

Volgens marktonderzoeksinstituut GfK Nederland klopt het dat de glutenvrije producten duurder zijn en duurder wórden. "Als je glutenvrij moet eten, betaal je normaal al gemiddeld 60 procent meer dan voor niet-glutenvrije producten. Dus als iets 2 euro kost wordt dat glutenvrij 3,20 euro", zegt woordvoerder Norman Buysse.

3 procent

Daarnaast is er nog inflatie. Die slaat harder toe bij glutenvrije producten. "Wat alle mensen meer zijn gaan betalen voor boodschappen dit jaar, is gemiddeld genomen 8 procent. Bij glutenvrij gaat het om 11 procent."

Er zijn meerdere redenen voor de prijsstijgingen van glutenvrije producten. Deels heeft dit te maken met met de oorlog in Oekraïne, waardoor prijzen van grondstoffen voor de producten zijn gestegen. 

Omdat glutenvrije voeding duurder is dan niet-glutenvrije voeding, komen mensen die aan coeliakie lijden in aanmerking voor aftrek van hun zorgkosten. Floris van Overveld, directeur van de Nederlandse Coeliakie Vereniging, noemt dit een 'wassen neus'. "Dat is alleen voor de echt lage inkomens, al heel snel haal je het drempelbedrag namelijk niet. Het is onrechtvaardig dat je bij deze ziekte je eigen medicijnen (eten, red.) moet betalen." 

Regelmatig krijgt Overveld berichten van leden dat het allemaal wel heel erg duur wordt. Hij zegt daarover zeker zorgen te hebben. "Vooral als het gaat om de druk op betaalbaarheid en beschikbaarheid. Je moet deze producten eten, er zijn geen alternatieven. Vooral voor lagere inkomens is dit onbetaalbaar. We krijgen zelfs berichten dat glutenvrije producten uit supermarkten verdwijnen, omdat het te weinig verkocht wordt."

Zelf brood bakken

En de producten die er wel zijn, worden dus steeds duurder, merkt ook Esther. Haar beide zoons kwamen er drie jaar geleden achter dat ze coeliakie hadden. "Glutenvrije pizza was eerst rond de 3 euro, nu is dat ruim 5 euro. Het brood is ook flink duurder geworden. We bakken tegenwoordig zelf ons brood, naar verhouding is dat twee keer zo goedkoop."

"Of dat ook zo blijft, weet ik niet. Met de stijgende energieprijzen is het de vraag of het rendabel blijft om het zelf te bakken. Het is allemaal nog niet onbetaalbaar, maar wel erg pittig", besluit Esther. 

Tienduizenden
Lees ook:
Tienduizenden mensen ziek van gluten zonder dat ze het zelf weten