Ga naar de inhoud
Koudste dorp ter wereld

-70 in Nederland was een foutje, maar hier is het echt zo koud

In Ojmjakon wordt het écht -70. Beeld © Shutterstock

Het ging even mis vannacht bij het weerstation in Volkel. Rond 04.00 uur was de temperatuur niet -9, maar -70. Foutje natuurlijk, want zo koud kan het in Nederland niet worden. Maar: er zijn plekken op de wereld waar -70 wél normaal is.

Daarvoor moeten we flink wat kilometers afleggen. Het koudste dorp ter wereld ligt namelijk in Siberië. In het Russische dorp Ojmjakon weten ze niet beter dan dat je alleen met dikke, héél dikke, kleding naar buiten kan.

-61

"Afgelopen maandag was het -61 graden in Ojmjakon", zegt Nicolien Kroon van Buienradar. "Dat was de laagste decembertemperatuur sinds 1984." Daar is een dekentje op de bank niet voldoende om jezelf te beschermen tegen koude voeten.

Voor
Lees ook:
Voor het eerst strenge vorst dit jaar, kijk hier hoe koud het nu bij jou is

Maar, -61 is een lachtertje. "Want het record van Omjkakon ligt op -71.2. Dat was in 1924", weet Kroon te vertellen.

Het was er ooit zo koud, dat de thermometer die speciaal is opgehangen voor toeristen kapot ging:

Pardon, hoe koud? In Siberië is het -67 graden

00:43
Op de beelden is een winterwonderland te zien.

Dan even terug naar Nederland. Wat ging er nou precies mis bij het weerstation in Noord-Brabant? "Er is gewoon simpel iets misgegaan in de meting bij het KNMI, en dat is ook op onze weerkaarten te zien", zegt Kroon. 

"Gewoon een technisch ict-dingetje, waardoor de temperatuur een foutmelding liet zien." Niet alleen bij de temperatuur ging het mis. Ook de meting van de luchtvochtigheid was helemaal in de war rond 4.00 uur vannacht.

Inmiddels laten de kaarten weer een normale temperatuur zien van rond het vriespunt. De komende dagen blijft het nog zo koud, maar in het weekend komt er een omslag.

Extreme
Lees ook:
Extreme kou in koudste dorp ter wereld: thermometer vriest kapot

"We krijgen vanaf zondag wisselvallig herfstweer", zegt Kroon. "De nacht is dan nog vrij koud, maar in de loop van de zondag komt er steeds meer bewolking en warmere lucht onze kant op. Dan wordt het zo'n 10 graden."

Vanaf woensdag lijkt het erop dat de temperatuur dan weer iets omlaag gaat. "En er kunnen misschien wat buitjes vanaf de Noordzee komen."

En speciaal voor iedereen die het zich afvraagt: nee, we krijgen waarschijnlijk geen witte kerst.