Het aantal mensen met schurft blijft toenemen in Nederland. De verschillende GGD's slagen er voorlopig niet in de schurftgolf onder controle te krijgen. Het aantal gevallen stijgt al weken op rij en is nu al twee keer zo hoog als op het hoogste punt vorig jaar.
Waar in de regio Groningen drie weken geleden nog een kleine 36 gevallen van schurft per 100.000 inwoners werden gemeld, was dat vorige week opgelopen tot ruim 66 gevallen. In de regio Amsterdam steeg het aantal patiënten van zo'n 52 per 100.000 inwoners tot 75 vorige week.
Flink omhoog
En in de Gooi en Vechtstreek meldden huisartsen afgelopen week een kleine 85 gevallen per 100.000 inwoners, waar dat er drie weken terug nog minder dan 52 waren. Maar ook de landelijke cijfers gaan al sinds het einde van de zomer met de week verder omhoog.

Schurft kan worden overgedragen bij langdurig lichamelijk contact, zoals bijvoorbeeld seksueel contact of slapen in hetzelfde bed. Huisartsen zien relatief veel patiënten in de leeftijdsgroep 15 tot en met 24 jaar, maar ook in andere leeftijdsgroepen is er sprake van veel hogere aantallen patiënten dan in voorgaande jaren.
Gelijk lopen
Toch wordt door de zorgverleners vooral gekeken naar studenten. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) wijst erop dat studenten geregeld in één huis wonen, met allemaal een andere huisarts. Terwijl juist de behandelingen van schurft gelijk moeten lopen om succesvol te zijn.
Wat is schurft en hoe kom je ervan af?
Schurft, officieel scabiës geheten, wordt veroorzaakt door schurftmijten, kleine beestjes die op spinnetjes lijken. Ze graven gangetjes in je huid en leggen daar eitjes. Door een allergische reactie van de huid krijg je (vooral 's nachts) enorme jeuk. Het is ongevaarlijk, maar wel heel vervelend én besmettelijk.
De huisarts beoordeelt je klachten en schrijft meestal permetrinecrème voor. Daar moet je je helemaal mee insmeren. Ook moet je je kleren, beddengoed en handdoeken van de afgelopen drie dagen goed wassen.
Bron: Thuisarts (zie de site voor meer info)
Vorige maand legde arts-microbioloog Matthew McCall van het Radboudumc nog aan EditieNL uit dat het daarom tegenwoordig veel moeilijker is dan vroeger om schurft te bestrijden. "Vroeger kwam schurft vooral voor binnen een gezin. Dan kon een huisarts de familie in één keer behandelen en leidde het niet tot herinfectie."
In een studentenhuis
Student, vlogger en ervaringsdeskundige Gabriel Matser legde onlangs bij Beau uit hoeveel moeilijker dat tegenwoordig in een studentenhuis is: