Ondanks het verlies tegen de Fransen bracht het Marokkaans elftal opnieuw allerlei voetbalsupporters samen. In Nederland juichten de afgelopen weken niet alleen maar Marokkaanse Nederlanders voor het team van onder anderen Hakim Ziyech. Steeds meer mensen van uiteenlopende afkomst voelden zich verbonden met de Atlasleeuwen. RTL Nieuws keek mee met fans in Helmond.
Daar waren honderden jongeren voor de wedstrijd bijeengekomen in de Cacaofabriek. Iedereen juicht voor Marokko, maar voor lang niet iedereen is dat vanzelfsprekend. Los van de vele Marokkaans-Nederlandse jongeren zijn er ook veel mensen zónder Marokkaanse roots.
Positief in het nieuws
En toch is het niet verrassend dat ook zij voor Marokko juichen, legt jongerenwerker en mede-organisator Ferhat Daşdemir uit. "De gemeenschappelijke deler voor deze jongeren zit hem in meer dingen. Zij zien bijvoorbeeld vaak dat het negatief is als er over minderheidsgroepen wordt gesproken. Nu hebben ze een voorbeeld in een groep Marokkaanse voetballers die uiterst positief in het nieuws zijn.
Daarnaast verbroedert en verenigt het voetbal de mensen onderling, zegt de jongerenwerker. "Ik kan niet meer juichen voor mijn landen; Turkije deed niet eens mee en Nederland is uitgeschakeld. Dan zijn er veel Marokkaanse jongens hier en vrienden van me die me ook meenemen in hun enthousiasme. Dat is ook precies wat hier bij elke wedstrijd van Marokko gebeurt."
Groot succes
De avond is georganiseerd door Jongerenwerk Helmond. Het is voor de vierde keer dit WK dat rondom wedstrijden van Marokko gezamenlijk wordt gekeken. Iedere keer was het een groot succes en waren alle plekken bezet. De vraag is zelfs zo groot dat ook op een tweede locatie, bij Mansouri Gym, bijna tweehonderd mensen samen kijken.

Abdulqader is één van de jongens die aanwezig zijn. "Het succes van het Marokkaanse team is ook het succes van Afrika. Al ben ik zelf Somalisch, ik voel me ook verbonden met dit team", zegt hij.
Broeders
Datzelfde gevoel heeft ook Adil, die zelf Tunesische roots heeft. "Al is er buiten het WK misschien soms wat gezonde rivaliteit, ik gun het 't Marokkaanse team ontzettend omdat het onze broeders zijn."

"Het zijn echt rolmodellen, kijk hoe ze zich op en buiten het veld gedragen", zegt Adil. "Met als mooiste voorbeeld misschien nog wel de beelden van de moeders die het feest meevierden met de spelers. Ze geven jongeren, of in ieder geval mij, de motivatie om grote doelen te stellen en daarin te geloven."
Eerste tegendoelpunt
Tijdens de wedstrijd is er na vijf minuten al een flinke domper te verwerken in de zaal. Marokko krijgt het eerste echte tegendoelpunt van het toernooi te verwerken als Theo Hernández uit de rebound de bal binnenwerkt. Hiervoor wist alleen Canada te scoren, zij het via een eigen doelpunt van de Marokkaanse verdediger Aguerd.
Vlak voor rust is Marokko nog dicht bij de gelijkmaker, maar ondanks dat mogen de Marokkanen niet klagen dat het slechts 1-0 staat. De trots op het Marokkaanse team is er desondanks niet minder om. "Marokko wint alsnog", zegt de een. "Hoe dan ook ben ik trots op ze", zegt de ander.
Bekijk ook: Fans Marokko teleurgesteld, maar vooral trots: 'Voelt ook als overwinning'
In de 79ste minuut valt dan ook de 2-0 voor Frankrijk en dan realiseert het publiek in de zaal zich dat de ultieme bekroning van het sprookje nu wel heel ver weg lijkt. Enkelen van hen blijven er nog in geloven tot het eind. Tevergeefs. Marokko krijgt nog kansen, maar het lukt telkens net niet.
In die laatste minuten beweegt het publiek nog volop heen en weer bij de kansen die het Marokkaans elftal krijgt. Vlak na het laatste fluitsignaal zijn er verschillende emoties in de zaal: mensen zijn trots, balen of zijn verdrietig.
Verbintenis creëren
Toch is de avond voor de organisatie allesbehalve verloren. Mede-organisator Boutaina vertelt hoe het doel van Jongerenwerk Helmond om jongeren te verbinden is gelukt. "We proberen met dit soort evenementen een verbintenis te creëren onder jongeren, ongeacht nationaliteit of afkomst. Ik denk dat dat, als ik naar deze avond kijk, heel goed is gelukt."
"Daarnaast heeft Marokko gewoon geschiedenis geschreven en rest zaterdag nóg een wedstrijd", zegt Boutaina. "Dit stuk geschiedenis is niet alleen voor het land, maar ook voor de Afrikaanse en Arabische wereld."
‘Gemeenschappelijke identiteit en obstakels’
Bijzonder hoogleraar sport, media en diversiteit Jacco van Sterkenburg herkent de antwoorden van de jongeren. "Het Marokkaanse team komt voor het eerst zo ver. Het vertegenwoordigt de Afrikaanse wereld, de Arabische wereld, veel moslims. Het is voor jongeren die nog weleens zien dat hun afkomst of religie door politici of media in een kwaad daglicht worden gezet, een ultiem gevoel van trots."
Van Sterkenburg denkt dat het succes van het Marokkaanse team ook door mensen met een biculturele afkomst wordt gevierd omdat zij dezelfde soort obstakels tegenkomen. "Veel jongeren uit minderheidsgroepen hebben toch het gevoel er niet helemaal bij te horen in onze maatschappij. Als je dan ziet dat iemand die op jou lijkt qua afkomst of religie zulke successen heeft, kan dat zorgen voor een groot gemeenschappelijk gevoel."
En vergeet daarnaast niet het verleden, betoogt Van Sterkenburg. "Zeker het duel tegen Spanje in de achtste finale en dit duel tegen Frankrijk waren beladen omdat het oude bezetters van Marokko waren. Ook dat speelt een rol."