Ga naar de inhoud
Rechtszaak van start

Youssef T., 'boodschappenjongen' voor Taghi, millimeter voor millimeter erin getrokken

Ridouan Taghi en Youssef T..

Youssef T. is naar eigen zeggen 'millimeter voor millimeter' in zijn penibele situatie getrokken, waarin hij moest meewerken aan criminele plannen van Ridouan Taghi. T. is de voormalig advocaat en neef van het verondersteld crimineel kopstuk. "Het was sluipend gif."

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 39-jarige T. ervan dat hij de schakel was tussen Taghi en zijn criminele contacten buiten de gevangenismuren. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij het maken van plannen voor een gewelddadige uitbraak of ontsnapping van Taghi. In de rechtbank van Amsterdam wordt zijn zaak vandaag inhoudelijk behandeld.

Boodschappenjongen

Volgens T. zag hij aanvankelijk geen probleem in het bijstaan van zijn neef. "In het begin was het allemaal koek en ei, ik kreeg steeds te horen dat ik het goed deed. Maar gaandeweg werd er meer van mij gevraagd." Hij noemt zichzelf 'boodschappenjongen'. "Natuurlijk wilde ik dat niet zijn, ik heb gestudeerd, een eed afgelegd."

T. vertelde de rechter dat hij heel goed moet nadenken over wat hij zegt tijdens zijn berechting. "Ik moet voorzichtig zijn. Wat ik zeg kan consequenties hebben. Op sommige dingen wil ik wel ingaan, maar dat kan ik niet." Hij wil in beginsel niet over anderen verklaren.

Eerst
Lees ook:
Eerst bevlogen advocaat, nu gezien als lid van misdaadbende Taghi: wie is Youssef T.?

Op 8 oktober vorig jaar arresteerde de politie T. tijdens een bezoek als advocaat aan Taghi in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Aan zijn laatste EBI-bezoek zijn er in de maanden daarvoor vele voorafgegaan.

Levenslang geëist

T. was een van de advocaten van Taghi, die in december 2019 in Dubai werd opgepakt en overgedragen aan Nederland. Taghi (44) is de hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. In juni is tegen hem een levenslange celstraf geëist. Youssef T. is inmiddels geen advocaat meer. Hij zit sinds zijn arrestatie vast.

OM
Lees ook:
OM laat zien hoe Taghi en advocatenneef stiekem communiceerden

Justitie kreeg vorig jaar het ernstige vermoeden dat Taghi en zijn advocatenneef geheel andere dingen bespraken dan juridische kwesties.

De zaak tegen T. staat ook op vrijdag gepland, dan zal de strafeis volgen. De rechtbank is van plan 23 januari uitspraak te doen.