Ga naar de inhoud
Snelweg even dicht

Deel van onveilige brug over A12 bij Zoetermeer wordt in komende maand weggehaald

De Nelson Mandelabrug is belangrijk voor Zoetermeer. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Alleen de glazen overkapping weghalen is niet voldoende. En dus moet een deel van de Nelson Mandelabrug, over de A12 bij Zoetermeer, ontmanteld worden. De brug wordt ergens in de komende maand naast de snelweg neergelegd, die daardoor ook even dicht moet. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer heeft gisteravond besloten wat er met de Nelson Mandelabrug gaat gebeuren.

Begin deze maand sloot de gemeente de brug op stel en sprong omdat er mogelijk sprake was van instortingsgevaar. Dat gebeurde nadat er scheuren in de constructie waren ontdekt.

Uiterlijk 15 januari klaar

Al gauw werd duidelijk dat de kenmerkende glazen overkapping weggehaald moest worden. Maar gisteravond heeft de gemeente besloten dat ook een deel van de brug weg moet. Er wordt vervolgens een ondersteuningsconstructie aangebracht onder een deel van de brug.

Wanneer het precies gaat gebeuren en hoeveel tijd het in beslag gaat nemen is nog niet duidelijk. Daarover wordt vandaag mogelijk meer bekend. De planning is dat het uiterlijk 15 januari klaar is.

Zoetermeer
Lees ook:
Zoetermeer sluit brug over A12: mogelijk instortingsgevaar

"Om de verbinding te herstellen komt over de A12 een vervangend brugdeel. De scheurvorming in de brug wordt continu gemonitord en de alarmering blijft bestaan zodat, indien nodig, Rijkswaterstaat en alle andere partijen tijdig gewaarschuwd kunnen worden als zich veranderingen voordoen", meldt de gemeente.

Kan nog veranderen

De gemeente stelt dat het tijdens de verdere voorbereiding en uitvoering van de werkzaamheden nodig kan zijn alsnog nieuwe afwegingen te maken. "Zo wordt nog onderzocht of het behouden van de kap op de andere brugdelen haalbaar is."

Glazen
Lees ook:
Glazen overkapping van Zoetermeerse brug over A12 met spoed ontmanteld

De brugdelen boven de A12 worden verwijderd door ze, zoals dat wordt genoemd 'uit te rijden'. Dat betekent dat de brugdelen inclusief glazen overkapping geheel worden opgetild en verplaatst naar een naastgelegen stuk groen langs de A12.

Fietsers en voetgangers

De Nelson Mandelabrug is belangrijk voor fietsers en voetgangers in Zoetermeer, niet alleen om op het station te komen, maar ook om de snelweg over te steken. De brug is begin jaren negentig in gebruik genomen.

Hij werd onder meer gebouwd vanwege de tuinbouwtentoonstelling Floriade, die in 1992 in Zoetermeer werd gehouden. In 2026 staat sowieso al groot onderhoud van de brug gepland.

Achterstallig
Lees ook:
Achterstallig onderhoud aan bruggen eist zijn tol: meer hinder en files de komende jaren