Ga naar de inhoud
'Slechte zaak'

Media krijgen straks geen 112-meldingen meer: 'Betreurenswaardig en belemmerend'

Portofoons bij de politie, ter illustratie. Beeld © ANP / Roger Dohmen / Hollandse Hoogte

Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid maakt binnenkort een einde aan de meldingen die Nederlandse media automatisch van de 112 alarmcentrale krijgen. De juridische basis daarvoor ontbreekt. Het besluit komt als een mokerslag voor veel (lokale) journalisten en fotografen. Zij zullen hun nieuws volgens de minister 'ergens anders' vandaan moeten halen.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het besluit van de minister 'betreurenswaardig en belemmerend voor de beroepsgroep'.

Nu nog automatisch een melding

Het zit zo. Sinds 2018 krijgen media die daar een abonnement op hebben automatisch een melding als er ergens in Nederland íets gebeurt dat bij de meldkamer terechtkomt. Het gaat bijvoorbeeld om steekpartijen, aanrijdingen, ontploffingen en schietpartijen.

Ook RTL Nieuws bericht over incidenten dankzij de meldingen, waar lokale fotografen op afgaan om beelden van te maken.

Medisch beroepsgeheim

Vóór 2018 konden media met een scanner meeluisteren met de portofoons van de politie, brandweer en ambulance. Daar kwam een einde aan met de komst van het C2000-communicatiesysteem, waardoor de 112-meldkamer besloot persalarmen te sturen bij incidenten.

112
Lees ook:
112 alarmcentrale ook via sms en app te bereiken, maar bijna niemand weet dat

Ambulancezorg Nederland was de eerste die daar vragen over had gesteld, omdat bij de alarmeringen soms persoonsgegevens worden verstrekt. Of soms is het indirect mogelijk erachter te komen op wie de melding betrekking heeft. Dat is in strijd met het medisch beroepsgeheim van zorgpersoneel, dat zich afvraag of zoiets wel in een persalarmering moet worden verzonden.

Grote gevolgen voor journalisten

Eerst had de Landsadvocaat al over de zaak gebogen. Die zei vorig jaar dat een wettelijke grondslag voor de alarmen ontbreekt. Minister Yeşilgöz sluit zich daar nu bij aan en schrijft dat 'de huidige vorm van persalarmeringen stopgezet moet worden'.

'Meldkamers
Lees ook:
'Meldkamers onderschatten gevaren cyberaanvallen'

Volgens de minister zal een grote groep journalisten en fotografen door het besluit geraakt worden. "Zij zullen op een andere manier dan gebruikelijk aan hun informatie moeten komen." Ze hoopt samen met vakbond NVJ en de hulpdiensten een andere manier te kunnen vinden om de media op de hoogte te stellen van incidenten.

'Geen ogen ter plekke'

Als 112-meldingen straks niet meer automatisch bij media terechtkomen, schaadt dat volgens NVJ-woordvoerder Paul Teixeira de controlerende taak van de pers. "Dan ben je overgeleverd aan de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de politie(voorlichter). Die moet dan iedereen apart op de hoogte gaan brengen", zegt hij.

Teixeira stelt dat er bij veel incidenten geen 'ogen meer ter plekke' zullen zijn. Daarmee is het ook voor het publiek geen goede zaak, zegt hij. "We gaan graag met de minister en hulpdiensten in gesprek."

Bekijk ook: Nederlandse journalisten vaker onder vuur

02:50
Nederland zakte dit jaar van plek 6 naar plek 28 op de wereldranglijst voor de persvrijheid. Nooit eerder was het er zo slecht mee gesteld.