De Rijksrecherche doet onderzoek naar mogelijke meineed door twee topambtenaren tijdens hun verhoren bij de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK). Slachtoffers van het toeslagenschandaal deden aangifte tegen hen.
De aangifte werd al in juni 2021 gedaan namens een groep van 160 slachtoffers, maar dat de Rijksrecherche naar aanleiding daarvan is begonnen met een onderzoek, was tot nu toe niet bekend. Nieuwsuur bracht dat vandaag naar buiten.
Memo
Onderwerp van onderzoek zijn de voormalige directeur-generaal van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek en Manon Leijten van het ministerie van Financiën. De twee verklaarden tijdens de verhoren onder ede dat ze in 2019 niets wisten van een memo waarin werd gewaarschuwd voor het laakbaar handelen van de Belastingdienst met de kinderopvangtoeslag.
Ook zouden de twee zich volgens de aangifte schuldig hebben gemaakt aan het verduisteren van dit zogeheten memo-Palmen. "Het memo is in eerste instantie niet gedeeld met de parlementaire ondervragingscommissie. Het kwam daarna, na berichten van RTL Nieuws en Trouw, alsnog boven water", zei advocaat van de slachtoffers Vasco Groenveld destijds.

Onderzoek nog niet klaar
Of de twee ook worden vervolgd, moet nog door het Openbaar Ministerie worden besloten. "Het onderzoek loopt nog", zegt een woordvoerder van het OM tegen persbureau ANP. Als het onderzoek klaar is, dan wordt het rapport naar de officier van justitie gestuurd. Die beslist of er genoeg bewijs is om te kunnen vervolgen.
Advocaat Peter Plasman, die de zaak namens de slachtoffers van Groeneveld heeft overgenomen, zegt nog niet op de hoogte te zijn gesteld van het onderzoek. "We gaan wachten wat er uiteindelijk uitkomt", zegt hij.