Ga naar de inhoud
Gevlucht naar de gang

Overblijfmeester dwingt groep 5 'tot huilens toe' naar horrorfilms te kijken

De films waren op het digibord te zien (foto ter illustratie). Beeld © ANP

Een invaller van een kinderopvangorganisatie in Amsterdam heeft kinderen gedwongen om naar horrorfilms te kijken. Huilend vroegen ze hem om de enge film af te zetten.

Dat zou begin vorige maand een aantal keer zijn gebeurd, schrijft Het Parool. Volgens de krant is de overblijfmeester eind november op staande voet ontslagen. Hij ging heel geraffineerd te werk: terwijl de horrorfilm op het digitale schoolbord te zien was, had hij een tabblad klaar staan met een tekenfilm. Daar kon hij naar schakelen als er onverwacht een volwassene binnen zou komen. 

Bovendien vroeg hij alle kinderen geheim te houden dat ze naar enge films hadden gekeken. "Hij wist dus goed wat hij deed", schrijft de directeur van de school volgens Het Parool aan ouders.

Alleen voor de klas

De man werkte voor de kinderopvang De Kleine Wereld in Amsterdam. Hij stond alleen voor de groep, zoals dat gebruikelijk is tijdens de pauze.

Eén van de films waar de kinderen naar moesten kijken, is The Exorcist. Een horrorfilm die geschikt is voor kinderen vanaf 16 jaar. In de film is een bezeten kind te zien, dat zichzelf met een wapen steekt, het hoofd 180 graden draait en gruwelijke dingen schreeuwt.

Onduidelijk is hoeveel kinderen naar enge films moesten kijken. In ieder geval twee klassen, met in totaal 40 leerlingen tussen de zeven en negen jaar oud, hebben naar horrorfilms gekeken.

Vernederd door meester

Volgens Het Parool vluchtten kinderen naar de gang en wilden ze niet terug naar de klas. Leerlingen die moesten huilen zouden zijn vernederd door de overblijfmeester.

De school heeft melding gemaakt bij de politie en aangifte gedaan. Het Openbaar Ministerie moet nu kijken of er iets strafbaars is gebeurd. De school zegt ook naar de politie te zijn gestapt, om te voorkomen dat de man in de toekomst een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kan krijgen.

Inmiddels is de rust weergekeerd op de school, zegt Ilse Boellaard, de directeur van de school in een reactie. "De kinderen zijn goed opgevangen en we hebben er uiteraard met ouders over gesproken. Ik ben er bezorgd over dat een persoon die zo in elkaar zit, een VOG heeft kunnen krijgen. De VOG zou dit moeten ondervangen, maar dat doet het niet. Daar kunnen wij als school en de kinderopvangorganisatie niets aan doen." 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.