Ga naar de inhoud
Vriezen

In Eelde eerste lokale ijsdag van het jaar gemeten

Archieffoto Beeld © ANP

In het Drentse dorp Eelde bleef de temperatuur vrijdag de gehele dag onder de nul, waarmee de eerste lokale ijsdag van de winter een feit is. Het scheelde niet veel: de maximumtemperatuur was -0,2 graden, de minimumtemperatuur -6,5.

Landelijk kwam het nog niet tot een officiële ijsdag, in De Bilt gaf het kwik een waarde van 2,2 graden aan. De eerste lokale ijsdag werd pas op 19 december van dit jaar verwacht.

Dit weekend gaat het vriezen en ook in de dagen erna komt overdag de temperatuur niet of nauwelijks boven het vriespunt uit.

Eerder dan vorig jaar

Vorige winter was het op 22 december de eerste keer dat het lokaal de gehele dag vroor. Een jaar eerder werd het in Hupsel, in de Achterhoek, op de eerste lokale ijsdag op 10 december 2020 ook niet warmer dan -0,2 graden.

Slijp
Lees ook:
Slijp je ijzers maar vast: volgende week kan er mogelijk weer worden geschaatst

Altijd een ijsdag

Het is nog nooit voorgekomen dat er in een winter op geen enkel KNMI-meetpunt een ijsdag werd gemeten. De vroegste lokale ijsdag viel op 30 oktober 1940, in Maastricht werd toen -0,2 graden gemeten.

Drie tot elf ijsdagen waren gebruikelijk in de klimaatperiode 1991-2020, de meeste komen in het oosten en noordoosten voor.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.