Ga naar de inhoud
'Baal als een stekker'

Kersthuizen dit jaar stuk minder uitbundig: 'Genoeg mensen kunnen rekening niet betalen'

Het kersthuis in Hengelo (Gld) in 2020 versus dit jaar. Beeld © John Mokkink / Dennis van Hagen

"Ik baal als een stekker dat het dit jaar niet is zoals we willen." Dat zegt Dennis van Hagen, eigenaar van een kersthuis in het Gelderse Hengelo. Dit jaar geen duizenden flikkerende lampjes en uitbundige versieringen. Door de hoge energiekosten doen ze het net als anderen wat rustiger aan.

Van Hagen is niet de enige die dit jaar door de energieprijzen iets vaker op de bankrekening kijkt. In gemeente De Wolden wordt normaal gesproken namelijk altijd een wedstrijd gehouden voor de meest uitbundige kersttuin.

'Voelt niet goed'

Dit jaar voelde dat voor de organisatie niet goed. "In deze tijd ga je niet dingen promoten die allemaal energie verbruiken. Je moet rekening houden met mensen die het minder hebben", vertelt organisator Mike Cremers.

All
Lees ook:
All I want for Christmas is... ledlampjes: zo ga je energiezuinig de kerst in

De uitdaging is in De Wolden dit jaar dan ook om een leuke kersttuin te maken met zo min mogelijk middelen. "Je haalt er toch een stukje plezier en vrolijkheid uit", zegt Cremers. En daar zijn genoeg creatieve oplossingen voor: "Al is het een waxinelichtje in de vorm van een kerstboom." Cremers is zelf lichtontwerper en heeft een grote kerstbal met verlichting ontworpen voor in zijn eigen tuin, die zie je hieronder:

Honderden euro's

Een uitbundig kersthuis kost flink wat, uiteraard vanwege de huidige energiekosten, maar ook door het gebruik van oude lampjes in plaats van duurzame ledlampjes. "Dan praat je over een paar tientjes per dag. Dat wil ik niet promoten", legt Cremers uit.

Dennis van Hagen, eigenaar van het kersthuis in Hengelo sluit zich daarbij aan: "Je hebt natuurlijk de kosten van de energie, maar het is ook de aanschaf. Lampjes hebben geen eeuwig leven." Als Van Hagen zijn kersthuis van het tweede weekend van november tot en met het eerste weekend van januari zou willen verlichten, zou het hem zo'n 500 à 600 euro kosten, vertelt hij.

Philips
Lees ook:
Philips Hue komt met slimme kerstverlichting

Dit jaar wilde hij ook eigenlijk geen kerstverlichting ophangen, maar door wat aanmoediging van zijn vriendin en de 'blije gezichten' van buurtbewoners elk jaar, is hij toch overstag gegaan. "Je haalt mensen er wel mee uit een negatieve sleur." Zo uitbundig als andere jaren is het alleen niet: "Je moet toch in de eigen portemonnee kijken wat haalbaar is."

Hij heeft ook elk jaar een collectebus bij zijn huis hangen, maar daar redt hij het niet mee: "Als daar een keer zestig euro in zit, is het veel." Dit jaar wordt in ieder geval het dak niet zo uitbundig versierd als normaal. "Anders heb je in de kerstperiode allemaal blije koppies en zit ik in januari met een chagrijnig gezicht op de bank door de kosten."

Kerstgevoel wint

Uiteindelijk lijkt toch het kerstgevoel te winnen van de energiekosten. Bijvoorbeeld in Eindhoven is er sprake van een heuse kerststraat. "Dit jaar hebben we zelfs extra lampjes", zegt Cindy Rakhorst, die samen met haar buren voor een verlichte straat zorgt. "Zo veel mensen die het leuk vinden en er blij van worden. Wij vinden dat het gewoon door moet gaan."

Kan
Lees ook:
Kan de kerstverlichting nog aan deze winter? 'Tientallen euro's duurder'

Wat kost het nou?

Joanneke de Jongh van Milieu Centraal zet de kosten van kerstverlichting nog even op een rij. Stel dat je tijdens de kerstperiode de volgende niet zo zuinige lichtjes laat branden:

• Een kerstboom met een snoer van 20 gloeilampjes (vermogen 25 W);

• Een kerstster met een gloeilamp (25 W);

• Een 10 meter lange lichtslang (160 W) aan de gevel;

• 100 buitenlampjes (25 W) in een boom.

Met bovenstaande kerstverlichting verbruik je gedurende de kerstperiode (30 dagen de lichten constant aan) 170 kWh. Dat is 120 euro (bij een stroomprijs van 0.70 cent/kWh).

Je kan er wel op besparen als je voor ledlampen met een timer gaat, dan verbruik je nog maar 6kWh. Dat scheelt al meer dan 95 procent.

Bekijk ook: Weg met de hoge energierekening: zo werkt het prijsplafond

01:47
Om mensen tegemoet te komen in de torenhoge energiekosten, komt het kabinet per 1 januari met een prijsplafond. Daarmee gaat iedereen tot een bepaald verbruik een lager tarief betalen voor gas en elektriciteit. Zo zit dat.