Ga naar de inhoud
Meer dan geëist

Acht jaar cel voor dodelijk geweld tegen pakketbezorger

Een straataltaartje voor de omgekomen pakketbezorger Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Media TV

Yassine El B., de man die in februari in Rotterdam-Hoogvliet een pakketbezorger zo ernstig mishandelde dat die overleed, moet van de rechtbank in Rotterdam acht jaar de cel in. Dat is twee jaar langer dan het Openbaar Ministerie had geëist.

De rechtbank vindt de hogere straf op zijn plaats omdat El B. zoveel leed heeft aangericht in het gezin van het slachtoffer. Volgens de rechtbank staat het vast dat Yassine El B. fors geweld heeft gebruikt dat leidde tot de dood van de pakketbezorger.

Wachten op modem

El B. (30) heeft altijd gezegd dat hij handelde uit zelfverdediging tijdens de ruzie met de 42-jarige pakketbezorger uit Rotterdam. Op straat ontstond een gevecht nadat El B. de deur niet opendeed om een pakketje in ontvangst te nemen. Door een stroomstoring hoorde El B. de bel niet en zag hij vervolgens de bezorger weer wegrijden met het internetmodem waar hij op zat te wachten.

Hij rende achter de bus aan, wist de bezorger ook te achterhalen, maar die wilde het pakketje niet meer afgeven omdat het al was afgemeld.

Pakketbezorger
Lees ook
Pakketbezorger overleden na zware mishandeling in Hoogvliet

Forse trap

Daarop ontstond een ruzie waarbij volgens El B. vooral de pakketbezorger erg agressief werd. Tijdens de rechtszaak drie weken geleden zei hij dat hij zich bedreigd voelde. Verschillende ooggetuigen hebben echter gezien dat het meeste geweld van de verdachte kwam en dat de pakketbezorger zich alleen maar verdedigde en weg probeerde te komen.

Na een forse trap van El B. klapte het slachtoffer met zijn hoofd op straat waardoor hij een schedelbreuk opliep, in coma raakte en ruim een week later in het ziekenhuis overleed.

Volgens de rechtbank staat het vast dat El B. meerdere keren de confrontatie opzocht en weg had kunnen lopen als de bezorger zelf agressief zou zijn geweest. Dat heeft hij niet gedaan en hij heeft doelgericht zijn opponent willen uitschakelen, oordeelde de rechtbank. "Dat was in deze kwestie volstrekt buiten de orde", zei de rechtbankvoorzitter. 

Bekijk ook: Overlijden mishandelde pakketbezorger schokt buurtbewoners

00:57
De 42-jarige bezorger uit Rotterdam was aan het werk toen hij ruzie om een pakketje kreeg met een 29-jarige man. Buurtbewoners reageren geschokt op het nieuws.