Ga naar de inhoud
Ongeslagen status

Pas op met juichen, waarschuwt Nederlandse ambassade in Argentinië

Nederlanders in Argentinië die vanavond naar de WK-wedstrijd van Oranje tegen Argentinië gaan kijken doen er goed aan 'voorzichtig te zijn met het uitbundig juichen in het openbaar voor Oranje tijdens de kwartfinale WK'.

"De passie voor het voetbal van de Argentijnen ertoe zou kunnen leiden dat de situatie snel grimmig wordt", waarschuwt de Nederlandse ambassade in Buenos Aires. Die wenst verder 'iedereen veel plezier met de wedstrijd!'.

Het Nederlands elftal hoopt zich na acht jaar weer te plaatsen voor de halve finales van het wereldkampioenschap voetbal. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal neemt het vanaf 20.00 uur (Nederlandse tijd) in het Lusail-stadion in Qatar op tegen Argentinië.

Ongeslagen status

Gekeken naar de historie tussen de twee landen kan het Nederlands elftal de kwartfinale met vertrouwen tegemoetzien. Oranje verloor in de negen eerdere ontmoetingen nog nooit in de reguliere speeltijd van Argentinië.

Nederland stapte twee keer met een nederlaag van het veld: eenmaal na verlenging en een keer na strafschoppen.

Historisch
Lees ook:
Historisch affiche Nederland - Argentinië: 'Toernooi begint nu echt'

Argentinië klopte Nederland in de finale van het WK van 1978, met dank aan doelpunten van Mario Kempes en Daniel Bertoni in de verlenging (3-1). De tweevoudig wereldkampioen deed Oranje ook pijn in de halve eindstrijd van het WK van 2014, toen het de strafschoppen beter nam nadat in de reguliere speeltijd en de verlenging niet was gescoord (0-0).

Ron Vlaar en Wesley Sneijder misten vanaf 11 meter, terwijl Lionel Messi, Ezequiel Garay, Sergio Agüero en Maxi Rodríguez doelman Jasper Cillessen wel passeerden.

Tickets
Lees ook:
Tickets voor vanavond massaal in de verkoop: shows gaan door

Oranje vernederde Argentinië op het WK van 1974 (4-0). Johan Cruijff scoorde tweemaal, de andere doelpunten kwamen van Ruud Krol en Johnny Rep. Nederland klopte de Argentijnen ook in de kwartfinales van het WK van 1998, met een prachtige goal vlak voor tijd van Dennis Bergkamp (2-1). De groepswedstrijd tussen beide landen op het WK van 2006 leverde geen winnaar op (0-0).

Oranje en Argentinië troffen elkaar vier keer vriendschappelijk. Nederland won in 1974 (4-1) en 2003 (1-0) en oefenduels in 1979 (0-0) en 1999 (1-1) leverden geen winnaar op. Na de vriendschappelijke wedstrijd van 1979 in Bern werden er nog wel strafschoppen genomen. Die namen de Argentijnen beter (8-7).

Bekijk ook: Máxima juicht voor Nederland, wat vinden Argentijnen daarvan?

01:30
Koningin Máxima juicht vanavond voor Nederland.