Ga naar de inhoud
1.475.185 kilo zout

Eerste landelijke strooiactie: in alle provincies kans op gladheid

Ook op 28 november gingen er in het midden van het land al strooiwagens de weg op. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Caspar Huurdeman

De eerste landelijke strooiactie van Rijkswaterstaat werd vannacht een feit: in alle provincies moest zout op de wegen worden gestrooid omdat het glad kon worden.

Het strooien was nodig omdat het én nat was én koud. Samen reden de strooiwagens in deze uren ruim 26.600 kilometer en strooiden ze 1.475.185 kilo zout.

Sinds eind november is al vaker gestrooid, maar nog niet in alle provincies tegelijk. Weggebruikers moeten de komende uren opletten. "Ondanks dat we hebben gestrooid is het belangrijk dat als je de weg opgaat deze ochtend je nog steeds rekening houdt met eventuele gladheid", zegt een woordvoerder.

Treinen uitgevallen door ijsvorming

Rond Amsterdam, Utrecht en Flevoland zijn treinen uitgevallen door ijsvorming op de bovenleiding, meldt de NS. Reizigers moeten rekening houden met omreizen en langere reistijd. Hoe lang het gaat duren kan de NS nog niet zeggen. "We werken nu heel hard om het op te lossen", zegt een woordvoerster.

Door het koude weer ontstaat rijp op de bovenleiding. Die moet er afgereden worden, zegt de NS-woordvoerster. "De trein maakt de connectie met de bovenleiding voor de stroomtoevoer van de trein. Als die bevroren is, gaat het knetteren en kunnen de vonken die daardoor ontstaan het kastje op de trein dat zorgt voor de verbinding kapot maken."

Spoorbeheerder ProRail laat weten dat afgelopen 'is rijpgereden'. "Normaal gesproken moet dat werken, maar nu blijkbaar niet."

Bekijk hier de grondtemperatuurkaart:

Strooiwagens van Rijkswaterstaat reden dit seizoen, dat altijd op 1 oktober begint, opgeteld 51.885 kilometer. Tot nu toe is 3.087.717 kilo zout gestrooid.

Weerbeeld blijft sombertjes

Vandaag blijft het in een groot deel van het land grijs en nevelig, met slechts af en toe zon. Langs de westkust kan een lichte winterse bui vallen. Het wordt ook kouder dan de afgelopen tijd, met in de middag maximaal 1 of 2 graden. In het noordoosten blijft de temperatuur ook in de middag rond het vriespunt steken. 

Ook in het weekend en begin volgende week blijft het winters weer, met in de middag temperaturen een paar graden boven het vriespunt en 's nachts lichte vorst. Dus ook dan zullen zeer waarschijnlijk de strooiwagens weer de weg op moeten.

Bekijk ook - IJzel levensgevaarlijk: hoe wegen in ijsbanen veranderen

01:42
Spekgladde wegen en daardoor ongelukken en vertraging. IJzel is vaak de oorzaak. Maar wat is ijzel? En hoe kan het dat ijzel zo snel van wegen ijsbanen maakt?